Дани Преображења Господњег у Добановцима

У недељу, 18. августа 2019. године торженственом Литургијом у Светониколајевском храму у Добановцима началствовао је јереј Бојан Весић уз саслужење старешине овог храма, оца Милана Алимпића, док је исповедник био јереј Јулијан Тодоровић.

Верни народ се причестио Светим тајнама.

Тумачећи данашње Јеванђеље, у својој беседи отац Бојан је вернима рекао да треба да се Богу обраћамо у свакој прилици и да му увек заблагодаримо за сва добра која нам даје.

„.На нашем путу и ми често западамо у искушења, али, морамо се поистоветити са апостолом Петром, да се како казује Јеванђељска прича, као и он подигнемо и не останемо у искушењу и маловерју. На нашем путу постоји много станица и понекад скренемо са пута, али је важно да не заборавимо куда смо пошли, да не заборавимо крајњи циљ – Бога нашега и Царство небеско….“ казао је отац Бојан.

У овом прекрасном летњем дану уочи великог празника Преображења Господњег верници су само накратко отишли до својих домова, да би се у 17 часова окупили на вечерњем богослужењу у чијем наставку је служено Јелеосвећење.

Свету Тајну Јелеосвећења служили су: јереји: Перица Влаинић, парох јаковачки; Јулијан Тодоровић парох добановачки; Немања Бошковић, старешина бечменског храма Светог Саве; Ненад Катић, старешина храма Рођења Светог Јована Крститеља у Петровчићу; Бранислав  Јовановић, старешина храма Светиог архангела Гаврила у Прогару; Владо Милановић из цркве у Грмовцу и  Предраг Антонијевић, парох новоопазовачки (Храм Свете Тројице). Певницом је руководио јереј Бојан Весић, док се старешина добановачког храма протојереј Милан Алимпић старао да све протекне како треба.

После Јелеосвећења вернима се обратио отац Перица Влаинић који је свима пожелео добро здравље и срећну славу овога места.

Празник Преображења Господњег свечано се прославља, у сурчинском насељу Добановци  као заветна слава, уз присуство великог број верника, представника Градске општине Сурчин и Месне заједнице Добановци. Празник се обележава разним културним садржајима као и даном хеликоптера.

Извор: Сајт “Епархија сремска”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *