Црква Светог архиђакона Стефана у Сремској Митровици обележила храмовну славу

Дана 15. 08. 2019. године, када наша Света, Саборна и Апостолска Црква молитвено прославља Пренос моштију Светог првомученика и архиђакона Стефана, Мала црква Светог Стефана у Сремској Митровици је прославила своју храмовну славу.

Прослава храмовне славе је отпочела Светом Литургијом у 9 сати. Литургијом је началствовао архијерејски намесник сремскомитровачки протојереј-ставрофор Саво Ракита, старешина храма Светих Кирила и Методија у Ср. Митровици, а саслуживали су му јереј Петар Перенчевић, старешина храма Светог великомученика Георгија у Чалми, протонамесник Андрија Авакумовић, старешина храма Св. Стефана у Ср. Митровици, протојереј Владимир Недељковић, служитељ храма Светог Стефана у Ср. Митровици, јеромонах Василије, игуман манастира Светог Василија Острошког на Врањашу-Манђелос, јеромонах Лукијан из манастира Ђипша и ђакон Душко Марковић, сабрат Саборног храма Светог великомученика Димитрија у Ср. Митровици.

Апостол је читао мастер теолог на Православном богословском факултету у Београду Александар Цигановић, а за певницом су певали Светлана Авакумовић, Ненад Вукадиновић, Мијољуб Јовичић, и многобројни верни народ.

После Свете Литургије благоверни народ је заједно са свештенством и монаштвом Епархије сремске кренуо у литију око храма. После литије у храму су пресечени колачи и освећено жито овогодишњих кумова: Бранка, Гордане, Иване, Мирославе, Љупке, Марка и Анђеле Петревски. Кратку беседу о Светом архиђакону Стефану одржао је јеромонах Василије, а на крају је приређена гозба љубави и културно уметнички програм.

Тим поводом, на гостопримству се захваљујемо домаћинима славе протојереју Владимиру Недељковићу и протонамеснику Андрији Авакумовићу.

Захваљујемо и благодаримо Господу Исусу Христу, Пресветој Богородици и Светом архиђакону Стефану што су нас у овај предиван дан сабрали у светом храму.

Срећан и благословен Госпојински пост. Амин!

Текст и фотографије: Димитрије Николић, ученик Карловаче богословије

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *