Сахрањен протојереј-ставрофор Срећко Лесковац

У суботу, 10. августа 2019. године, на дан Светих апостола и ђакона Никанора, Прохора, Тимона и Пармена, упокојио се у Господу протојереј-ставрофор Срећко Лесковац, пензионисани парох тењски и дугогодишњи архијерејски намесник осијечки.

Данас, 13. августа, заупокојену Литургију у Храму Св. цара Константина и Јелене у Инђији су служили протојереји- стафрофори Бранислав Поповић, пензионисани парох сремске епархије, Михајло Марјанац, пензионисани парох осјечко-пољске епархије, и Саша Кузмановић, парох вуковарски, протојереј Драшко Тепавац, парох земунски, јереј Дарко Кончаревић, парох батајнички, и ђакон Горан Груловић из Инђије.

Опело су служили Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије и умировљени Епископ зворничко- тузлански Господин Василије, уз саслуживање многобројног клира Епархије сремске и осјечко-пољске и барањске. Тело проте Срећка је затим пренето на православно гробље у Тењу, где је дочекано од стране Епископа осјечко-пољског и барањског Господина Херувима, мноштва свештеника епархије осјечко-пољске и верног народа. Испред породичне капеле  Лесковац ( задужбине проте Срећка) помен је одржао епископ Херувим са свештенством, пригодном беседом се свима обратио протојереј-ставрофор Добривоје Филиповић и затим је протино тело положено у гроб где ће почивати до будућег васкрсења.

Прота Срећко Лесковац је рођен у Тењи 21. децембра 1941. године у побожној хришћанској породици од оца Живка и мајке Велинке Лесковац. Основно образовање стиче у Тењи, а Богословију Светог Саве у Београду завршава 1962. године. Рукоположен је у чин ђакона 26. августа 1962. године, а у чин презвитера 1965. године у Марадику. Од почетка своје свештеничке службе, вредно је служио Богу и роду своме на парохијама: у Марадику, Иригу, Винковцима, Осијеку и у својој родној Тењи коју је неизмерно волео.

После одласка у пензију сели се у Инђију где је наставио ревносно служити Господу, без обзира на тешку болест која је узимала све више маха.

Вечан му спомен. Бог да му душу прости, у миру Божјем нека почива. Амин.

Фотографије: Емина Класнетић

Извор: Радио “Српски Сион”

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *