UA-93122834-1

Годишњица упокојења др Рудолфа Арчибалда Рајса

У Топчидерском парку у 10 часова данас 8. августа 2019. године, биће одржана државна церемонија поводом обележавања 90. годишњице од упокојења др Рудолфа Арчибалда Рајса, коју ће код споменика овом изузетном човеку и великом пријатељу српскога народа у близини Милошевог конака, предводити државни Секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић. Комеморативна свечаност подразумева полагање венаца, одавање државних и војних почасти и пригодни уметнички програм. Поред државног секретара венце ће положити представници Министарства одбране и Војске Србије, Амбасаде Швајцарске Конфедерације у Београду, Криминалистичко–полицијског универзитета, Града Београда, као и удружења опредељена за неговање традиција ослободилачких ратова Србије. Организатор церемоније је Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

*

Рудолф Арчибалд Рајс рођен је у даншњем Хаузаху, Баден 8. јула 1875. године, преминуо у Београду 8. августа 1929. године. Био је швајцарски форензичар, публициста, доктор хемије и професор на Универзитету у Лозани. Истакао се као криминолог радом на истраживању злочина над српским становништвом у време Првог светског рата.

На позив српске Владе др Рајс је 1914. године дошао у Србију да истражује злочине аустроугарске, немачке и бугарске војске над цивилним становништвом. Написао је многе књиге и радове поводом тога.

Са српском војском прешао је у Албанију, Солунски фронт и са Моравском дивизијом умарширао у ослобођени Београд, новембра 1918. године. Заволео је српског војника-сељака и српски народ и до краја живота остао у Србији.

Сахрањен је на Топчидерском гробљу у Београду, док му је срце пренешено у урни на Кајмакчалан, где је сахрањено заједно са осталим ратницима погинулим на Солунском фронту. На урни је писало:

„Овде у овој урни на врху Кајмакчалана, Златно срце спава, Пријатељ Срба из најтежих дана, Јунака правде, Истине и Права, Швајцарца Рајса ком’ нек је слава“. Урну су током Другог светског рата разбили Буграски фашисти. Капела на Кајмакчалнау и урна су рестауриран, али даља судбина срца остала је непозната.

Извор: Радио Слово љубве

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *