Прослављена слава капеле Свете Петке у Вогњу уз богат културно – уметнички програм

Капела Свете Петке – Водица у Вогњу, 7. августа, у вечерњим сатима, била је место окупљања великог броја верног народа, као и оних који су желели да се обогате духовним вредностима. Многи од њих, ово место редовно посећују, са великим поштовањем према својој Светитељки, заштитници овог села. Али навечерје празника посебан је доживљај, када су све мисли и молитве усмерене ка славној, равноангелној светитељки Параскеви, односно Светој Петки.

На месту где је и годинама раније православни народ походио ради молитве и оздрављења, уочи великог празника, у 18 часова је почело празнично вечерње богослужење.

Богослужењем је началствовао јереј Бранислав Мишковић, парох румски, уз саслуживање јереја Александра Класнетића, пароха инђијског и мноштва верног народа. За певницом су појали јеромонах Андреј Ненић, настојатељ манастира Шишатовац, јереј Александар Миличевић, парох вогањски и мастер теолог Ненад Весић, вероучитељ у Руми.

Након вечерњег богослужења, лепоти и топлом осећају празничног сабрања допринели су јереј Бранислав Мишковић и јереј Александар Миличевић, који су верном народу пожелели срећно и благословено навечерје празника Свете великомученице Параскеве. Јереј Александар Миличевић, као домаћин славе, потрудио се да све изгледа достојанствено и протекне на радост народа који се окупио у великом броју код Капеле – на Водици, да прослави своју заштитницу.

Затим је уследио пригодан програм, где су се представили најпре чланови КУД-а из Вогња, уз тактове традиционалне мелодије, а потом и чланови хора “Србски православни појци” из Београда, који су успели да пренесу јаку емотивну снагу у речима, и та снага да постане још већа када се зачуло то снажно певање, на које нико није могао да остане равнодушан.

Свечаност је увеличао својим говором редитељ, књижевник и публициста  ̶  Драгослав Бокан, чији говор можете послушати у прилогу. Након пригодног програма, који је организован под покровитељством Општине Рума, отац Александар је припремио Трпезу љубави за све госте.

Поред већ наведених свештенослужитеља у гостима су били још и протојереји – ставрофори Јован Јовичић и Ђорђе Благојевић, протојереј Небојша Димковић, јереј Станко Тркуља и отац Димитрије, монах у манастиру Шишатовац. Света Литургија служена је на сам дан празника с почетком у 9 часова.

Текст и звучни записи: Мирјана Босић

Фотографије: Мирослав Крсмановић, Мирјана Босић

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *