Слава храма Светих Сирмијумских Мученика у Сремској Митровици

Сремскомитровачки храм Светих Сирмијских Мученика у Месној заједници “Слободан Бајић Паја” (насељу “Мала Босна”) прославио је протеклог викенда своју храмовну славу.  Том приликом на литургијска и друга молитвена богослужења надовезао се и пригодан културно-уметнички програм.

Прослави Светих Сирмијских Мученика, Епископа Иринеја, ђакона Димитрија, Светог Синерота и других светитеља који су на просторима древног Сирмијума властитом крвљу посведочили веру у Христа, претходио је чин Јелеосвећења у петак 2. августа 2019. године, да би у суботу 3. августа након Вечерњег богослужења многобројни присутни народ присуствовао културно-уметничком програму  који је почео обраћањем Архијерејског намесника сремскомитровачког, протојереја-ставрофора Саве Раките. Он је пренео и архијерејски благослов Његовог Преосвештенстве Епископа сремског Господина Г. Василија након чега је наступио гуслар Витомир Вулин. Уследило је  музичо извођење традиционалних крајишких песама  од стране чланова породице Туропољац.

Рецитаторке Ана Ковиљац и Ања Филиповић казивале су  песму “Поточић” Петра Кочића након чега су се публици представили чланови Културно-уметничког друштва “Младен Стојановић” из Бачког Јарка и млади чланови фолклорног ансамбла Културног центра из Мартинаца који су извели “Игре из Лесковца”.

Организатори манифестације, Управа храма Светих Сирмијских Мученика, МЗ “С.Б. Паја” и Завичајно удружење “Мостови на Дрини” приредили су за  присутне  послужење и коктел , позвавши их на празничну недељну Свету литургију и драмску представу “Јазавац пред судом” по тексту Петра Кочића.

Текст и фотографије: Дејан Мостарлић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *