Духовна свечаност у Војки

На празник Уласка Христовог у Јерусалим – Цвети, дана 5. априла 2015. године, Епископ сремски Господин Василије служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог оца Николаја у Војки.

Свештенство и верни народ су испред храма дочекали свога архијереја, и радујући се празнику клицали јеванђелске речи: „Благословен који долази у Име Господње!“(Мт. 21,9)

На Литургији  која  је почела у 9:30, Епископу сремском Господину Василију саслуживали су протојереј-ставрофор Миле Јокић, архијерејски намесник старопазовачки, из Нове Пазове, протојереј Споменко Грујић из Батајнице, протојереј Миодраг Лујић из Старе Пазове, протојереј Миленко Поповић из Сремских Карловаца, протонамесник Радослав Радовановић из Сремске Митровице, јереј Слађан Видаковић из Старих Бановаца, епархијски  ђакон  Слободан Вујасиновић из Сремских Карловаца и ђакон Дарко Кончаревић из Старе Пазове.

Многобројни народ је дошао на Литургију и Причешће, испунивши велелепни и велики војачки храм. Светој Чаши су приступили и ученици веронауке, и деца свих узраста, тако да је укупан број причасника био око 200.

Хор Светог Николаја Српског из Нове Пазове, на челу са диригентом и професором музике, Тамаром Пајдић, својим је појањем увеличао ово евхаристијско сабрање и рукоположење у чин ђакона, Петра Перенчевића, теолога и вероучитеља из Сремске Митровице.

Епископ сремски Господин Василије је у беседи пожелео сретан и благословен празник, празник када је народ радосно дочекао Христа на улазу у Јерусалим, подсетивши да од сутра почиње Страсна недеља, недеља Страдања Спаситеља и Господа Нашег Исуса Христа, када свако од нас треба да преиспита своје мисли, речи, свој живот, да би у радости достојно дочекали празник Васксрсења Христовог.

После Литургије епископ Василије је осветио новосаграђену помоћну зграду парохијског дома у Војки, а затим је са свештенством и народом прешао у црквену салу где је била спремљена трпеза љубави.

Протојереј Радомир Сандић је у црквеној сали  беседио добивши благослов од Епископа, где је између осталог рекао:
“Својим списом ‘Изнад Истока и Запада’,Свети владика Николај предлаже свом народу да не стоји између Истока и Запада, него да се уздигне изнад Истока и Запада као што се и Господ Христос уздигао. А можемо се уздићи само вером православном, живећи светотајинским животом Цркве Христове.“ А беседу је завршио речима: “За сву бригу о нама срдачно Вам захваљујемо и молимо: Примите нас, Преосвећени Владико, у исповедању и покајању, смерно се препоручујући молитвама Вашег Преосвештенства гласно узвикујући: Живели на многе године и добро нам дошли.“

На крају се захваљујемо на гостопримству паросима војачким, протојереју Радомиру Сандићу, и протојереју Лазару Кашићу.

Извор: Епархија сремска

 

3OK_82041-150x150

3OK_82601-150x150

3OK_82811-150x150

3OK_82871-150x150

3OK_83261-150x150

3OK_83341-150x150

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *