Слава капеле Светог Илије у манастиру Мала Ремета

На дан када наша Света Црква прославља Светог пророка Илију, онога који је Боговидац, чудотворац, ревнитељ вере Божје, у манастиру Малој Ремети прослављена је слава капеле чији је заштитник овај Божји угодник.

Свети Илија био је родом од племена Аронова из града Тесвита, због чега је прозват Тесвићанин. Кад се Илија родио,  његов отац Савах видео је ангеле Божје око детета, како огњем дете повијају и пламен му дају да једе. То је било предзнамење Илијиног пламеног карактера и његове богодане силе огњене.

Како је вера православна разгорила  срце Илије који је сву младост своју провео у богомислију и молитви, повлачећи се често у пустињу, да у тишини размишља и моли се, таквих срца пуних вере дошли су благочестиви хришћани  из неколико Епархија наше Свете Цркве у Малу Ремету.

Светом Литургијом која је почела у 9 часова началствовао је архимандрит Сава крушедолски а саслуживали су протојереји-ставрофори Крсто Максић и Славко Теофиловић, пензионисани  парох иришки који је пета година духовник манастира у Малој Ремети.

Празничну проповед произнео је прота Крсто Максић који ове године обележава пет деценија од свог рукоположења, давне 1969. године. Износећи вернима  житије Светог пророка Илије, прота Крсто је између осталог казао:

„…Празнујући данас свету успомену на старозаветног заштитника и победника праве и истините вере, моралних прописа и закона Божјега, морамо и ми  са болом у души да констатујемо да и ово наше време има доста сличности са временом пророка Илије.

И данас људи, ту и тамо, клањају се разним идолима, лажним боговима. Један од тих савремених идола је претерана жеља  многих наших савременика за што већим материјалним богатством ради задовољења својих грешних  жеља и телесна уживања. Савременоме идолу приносе се на жртву савест и свест. Поред овога идола постоје многи идолчићи – неморал у браку, ванбрачни живот,  разводи бракова благословених и Светом Црквом, напуштање своје Мајке Цркве и вере наших славних предака и одлазак на места где нема истине и правде, ни љубави ни морала, где нема поштовања ни човекољубља, већ постоје само чисте лаж. Mногим залуталим синовима и кћерима, упрљале су се душе и тела у том лутању. Сви ови идоли упропашћују душу и тело њиховим идолопоклоницима, а уместо среће доносе велика разочарења, доносе убиства и самоубиства.

Наша Света Црква ревнује за добро своје деце, онако како је Свети пророк Илија ревновао за праву веру и за истински морал, који се у своје време борио против великих богова и сваке неправде и безакоња. Наша Света Црква поручује својој деци: не прави себи идола нити им служи. 

 Молитве Светом Илији увек су силне и моћне, као огањ, па нека буду на помоћи свима нама…“

После свете Литургије пререзани су славски колачи и жито преливено вином, а сестринство манастира мале Ремете је ангелским гласовима са вернима појало тропар Светом пророку Илији.

Кумови овогодишње славе су Браца и Љиља из Кузмина који двадесет година кумују у овом манастиру и који су кумовали у време када се у манастир није ишло, а није се ни за кумство нико прихватао. Поред њих кум је и Синиша из Јарка који помаже материјалну али и духовну обнову велике фрушкогорске светиње, манастира Мале Ремете.

Игуманија мати Рафаила  –  65 лета монашке службе

Добро здравље високопреподобној мати игуманији Рафаили пожелели су сви верни који су јој прилазили да узму за благослов.

„Молимо се Светом пророку Илији Тесвићанину да Омофором Пресвете Богородице сачува гнездо Малореметско, да се оно обожи, сложи и умножи… Надамо се да ће се наша игуманија мати Рафаила што пре опоравити. желимо да поживи још много година, ми са њом а она са нама…“ казао је отац Славко Теофиловић за трпезом љубави коју су припремили кумови са сестринством манастира.

З.Зец

Извор: Сајт Епархије сремске

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *