Слава Огњене Марије у Бечмену

Епископ сремски Господин Василије је пре  више од двадесет година установио заветну славу Бечмена, на дан Огњене Марије, светитељке, којој се заветујемо на очувању вере у Господа.

У препуном бечменском храму, величанственом Литургијом је началствовао протојереј-ставрофор Миле Јокић, архијерејски намесник старопазовачки, док су саслуживали: јеромонах Марко фенечки; протојереј-ставрофор Мирко Јамеџија; парох сурчински Слободан Чавка, старешина цркве Светог апостола и јеванђелисте Матеја;  парох добановачки Бојан Весић и јереј Бранислав Јовановић, старешина храма Светог архангела Гаврила у Прогару.

Иако је ово радни дан, уторак,  30. јула 2019. године,  верних је било више него на многобројним недељним богослужењима у многим нашим  храмовима.

 

Из празничне проповеди оца Мирка Јамеџије

 

„… Спаситељ је често називао људе Њивом Господњом, а јеванђељску науку сјеменом које се сеје по тој Њиви. Свако од нас својом вјером, љубављу, племенитим и добрим дјелима, доприноси да та њива буде роднија, плоднија.  Данашњи празник посвећен Светој мученици Марини је дан кад треба да се запитамо шта смо допринели својим животом и радом да овај врт Господњи у којем живимо буде љепши и мирнији, што речима, што дјелима, што преношењем Светосавског завјета о чувању једномислија у вјери православној, шта посјећивањем богослужења, мисионарењем и ширењем Рјечи Господње путем штампе, шта милосрђем, шта праштањем.

Ако нисмо учинили ништа почнимо то данас на дан храмовне славе, на дан заштитнице вашег села, ваших породица; да и ми вјерујемо као мученица Марина која је млада постала хришћанка, која је жртвовала свој живот у вријеме окрутног цара Диклецијана јер се није одрекла Христа, која је непоколебљиво вјеровала да једина ствар за коју се ваља жртвовати је Христов пут и Његова спасоносна наука…“

Кумови овогодишње славе су породице Стевановић и Борановић из Бечмена. Славске колаче су пререзали и жито вином прелили, свештеници архијерејског намесништва земунског.

Песме хвале и славе Господу узнео је хор Покров Пресвете Богородице из сурчинске цркве Свете Петке и хор из јаковачке цркве Вазнесења Господњег.

На дар својој цркви, хаџи Драган Стевановић, кум овогодишње славе, је уручио старешини храма, оцу Немањи Бошковићу, икону Свете мученице Марине коју су израдиле и украсиле монахиње из манастира Свете Петке из Беркасова код Шида, са игуманијом мати Анисијом.

После Литургије славу оцу Немањи и његовим парохијанима је честитао отац Миле Јокић, старешина цркве Светих Ћирила и Методија на Бусијама, а потом се обратио старешина бечменског храма отац Немања Бошковић.

„Драга браћо и сестре, псалмопевац Давид каже Ево дана којег створи Господ, радујмо се и веселимо се. Заиста ова данашња слика из нашег храма, јесте рајско насеље. Нека да Господ Бог да ваша имена буду уткана у темеље ове цркве. Захваљујући братији свештеницима, челницима градске Општине Сурчин,  вама свима, браћо и сестре, што сте били стрпљиви и дајете снагу пре свега молитвом а затим и материјалним, остварујемо ову нашу средину бољом, нашу црквену општину бољом – свакако, самим тим, ми смо бољи људи…“ казао је отац Немања.

Парохијани Бечмена са својим парохом оцем   Немањом прави су пример православне породице која живи и делује у  православном духу, заједнички на Њиви Господњој и у свему се труде да Богу угоде.

Славски кумови за наредну годину су породице Познанић и Новаковић.

Данашњем славском сабрању су молитвено присуствовали протојереј-ставрофор Слободан Радојчић, архијерејски намесник земунски; протојереј Страхиња Голијан парох сурчински; добротвори, приложници и ктитори; представници локалне власти са председником Општине Сурчин г. Стеваном Шушом; бројни пријатељи и сарадници ове цркве која у потпуности обнавља духовни живот овог сремског села.  На славу да честита, пристигао је и јереј Ненад Катић, старешина цркве Рођења Светог Јована Претече, у Петровчићу.

За своју заветну славу у центру села је од једног часа по ноћи до пред Литургију окретан во од 463 кг на ражњу. Свега је било у изобиљу.  Верни су давали према својим могућностима прилог за израду споменика младом српском борцу Радету Јотићу који је изгубио живот у 22 другој години на Кошарама, 1999. године.

Биста неустрашивог ратника палог за Отечество и веру нашу, биће постављена у дворишту основне школе.

извор сајт Епархије сремске

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *