Празник Свете Марине у Сремским Карловцима

Света великомученица Марина, познатија у народу као Огњена Марија, свечано и молитвено прослављена је у Сремским Карловцима. Давне 1975, благословом блаженопочившег владике Макарија а на иницијативу тадашњег пароха карловачког, јереја Бранислава Поповића, при храму Светих апостола Петра и Павла основано је Верско добротворно старатељство, које је за заштитницу имало Свету Марину. Касније је ово удружење прерасло у хришћанску заједницу која је са посебном љубављу обележавала Огњену Марију, и тако је остало до данас.

Свету литургију у Доњој цркви служио је протојереј-ставрофор Бранислав Поповић, поменути некадашњи парох карловачки, уз саслужење протојереја Јована Милановића, настојатеља Саборне цркве, и јереја Станка Лакетића, настојатеља Доње цркве. Молитвено су присуствовали и крстоносни прота Чеда Грујичић, протојереј Миленко Поповић и јереј Душко Масларић. Беседом је сабрани народ поучио прота Јован, који је, истичући велике подвиге и силину вере Свете Марине, објаснио зашто се ова угодница Божија назива Огњеном.
Након заамвоне молитве одслужен је помен уснулим чланицама поменуте хришћанске заједнице, а након Свете Литургије испред храма, под раскошном крошњом древнога платана, освећени су славски дарови које је ове године принела госпођа Зора Мијатовић. На крају су се присутни послужили оним што су кума и друге богољубиве парохијанке принеле у славу Божију и част Свете Марине.
Извор: јереј Станко Лакетић, старешина Храма светих апостола Петра и Павла, у Доњој цркви у Сремским Карловцима и професор Српске Православне Богословије „Свети Арсеније“ у Сремским Карловцима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *