Празник иконе Богородице Тројеручице у Хиландару

Манастир Хиландар је свечано и молитвено прославио своју небеску заштитницу, Пресвету Богородицу Тројеручицу.

Под омофором Богомајке, хиландарско братство служило је свеноћно бдење и свету Литургију, после чега је уследила празнична трпеза за преко две стотине гостију. Службом која је почела 24. јула 2019. године увече, а завршена следећег дана ујутру, началствовао је новоизабрани игуман светогорског манастира Констамонита архимандрит Харалампије.

Благољепију службе су допринели појци – за десном певницом старац Дамаскин из келије Светих Бесребреника – Нови Скит са братијом; за левом – братија хиландарске келије Светог Николе – Буразери. Богослужењу су присуствовали и монаси из других светогорских манастира, скитова и келија, свештеници Српске Православне Цркве и поклоници придошли са разних страна.

Другог дана празновања, 26. јула 2019. године, прослављен је Сабор Преподобних отаца хиландарских, који се слави када и Сабор Светог архангела Гаврила. Тај празник је уједно и слава Фондације Задужбина Светог манастира Хиландара у Београду. У присуству директора Фондације г. Миливоја Ранђића и запослених, чин ломљења славског колача извршио је протојереј Милан Цветић из храма Светог Петра и Павла у Топчидеру.

Извор: Сајт СПЦ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *