Сабор светог архангела Гаврила у Буђановцима

На празник Благовесника нашег спасења, великог слугу Божјег, и радостоносног посланика к Пречистој Дјеви Марији, Архангела Гаврила, Српска Православна Црквена општина у Буђановцима – храм Светог архангела Гаврила, обележио је своју славу,  приређујући празнични сабор. Тим поводом, Свету архијерејску Литургију, са почетком у 9 часова и 30 минута, служио је Његово Преосвештенство Епископ сремски г. Василије, док су саслуживали протојереј-ставрофор Рајко Цабунац, пензионисани парох буђановачки, протојереј-ставрофор Винко Мишановић, протојереј Сретен Лазаревић, јереј Станко Тркуља, јереј Бранислав Мишковић и јереј Чедомир Грујић, као и ђакон Горан Власац. За певницом су појали професор Карловачке богословије Иван Неђић и Студенти Православног богословског факултета Јеремија Дегенек и Бранислав Шашић.

Јереј Милош Маријанац, парох у Буђановцима, као домаћин храмовне славе, потрудио се да све протекне достојанствено и у најбољем реду.

Овом свечаном догађају присуствовао је велики број верника. Одмах по причешћу народа, кренуло се у у литију око храма. Након освећења жита и колача, уз присуство многобројних свештенослужитеља, кумова храма као и бројних верника, Његово Преосвештентво Епископ сремски је произнео беседу,  говорећи о Светом архангелу Гаврилу и о сабору који се празнује у светој Цркви, када се спомињу и прослављају његова чудесна јављања по Божјем наређењу.

Храмовној слави је, ове године, кумовала Катарина Божичковић.

У видео запису можете послушати део беседе Његовог Преосвештенства Епископа сремског г. Василија:

 

Текст и видео запис: Мирјана Босић

Фотографије: Мирослав Крсмановић

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *