Сабор деце у Угриновцима

У навечерје празника Преподобног Сисоја Великог, 18./5. јула 2019. године, Управа парохије храма Светог великомученика Георгија у Угриновцима организовала је сабор у спомен овог светитеља.

Кроз акатист Преподобном Сисоју Великом упућене су молитве овом светитељу за молитвено заступништво пред Престолом Свевишњега. Акатист су читали: протојереј-ставрофор Душан Чавка – парох кукујевачки, протонамесник Слободан Чавка – парох сурчински, јереј Ален Вукашин – парох батајнички и јеромонах Евгеније (Пилиповић) сабрат манастира Раковца на Светој Фрушкој Гори. Појући Алилуја и Радуј се преподобни оче наш Сисоје, заштитниче деце и похвало хришћана молитве су узносили и господин Никола Лукић – асистент на катедри Литургике на Православном богословском факултету у Београду и Стефан Станисављевић – појац у угриновачком храму.

Подсетивши на неопходност благодарења Господу за све, отац Ален је кроз надахнуту беседу поручио да дечије душе, боље неголи одрасли, осећају Бога, те да бисмо требали да се угледамо на њихову безазленост и безрезервно похитамо Богу у загрљај.

По завршетку акатиста уприличено је такмичење за децу у неколико дисциплина. Игре је, у складу са својим даровима – веома маштовито, осмислила васпитачица Весна Стојановић. Циљ ових игара је био да се деца у навечерје свога заштитника окупе око своје свете Цркве како би од најранијег детињства схватили да их Мајка Црква увек очекује раширених руку и топло прима у свој загрљај, а најлепше и најдрагоценије дете, Богомладенац Христос, увек их милује својом Светом Десницом. Са друге стране то је била прилика да родитељи завире у дечији чудесни свет, испуњен непрестаном игром где се роје чудеса, где нема просторних и временских препрека и све је могуће. Ово је била актуализација Господњег позива да сви будемо као деца и подсећање да је управо то мера нашег уласка у Царство Небеско. Душе су трепериле посматрајући децу како са својим родитељима приносе молитве Господу и Преподобном Сисоју Великом на акатисту, а срца су била испуњена радошћу када се из порте зачуо радосни жагор деце и узбуђено навијање одраслих.

Будући да се суштина Цркве открива у Литургији и да све у Цркви од ње почиње и у њој се завршава, добија свој смисао и пуноћу, саборовање је запечаћено окупљањем око Свете Чаше – пречистог Тела и часне Крви Христове. Свету Литургију на празник Преподобног Сисоја Великог служили су: јереј Предраг Антонијевић – парох при храму Свете Тројице у Новој Пазови и јеромонах Евгеније. Затварајући овогодишње саборовање у спомен Преподобног Сисоја, домаћин – јереј Александар Чавка, заблагодарио је свима који су били подршка у организацији, као и свим учесницима овог величанственог сабрања.

Извор: Сајт Епархија сремска

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *