Манастир Раковац прославио Свете бесребренике Козму и Дамјана

На дан када Црква прославља Свете бесребренике и лекаре Козму и Дамјана, 14. јула 2019. године, фрушкогорски манастир Раковац прославио је ове Божје угоднике, своје небеске покровитеље.

Светом архијерејском Литургијом началствовао је Епископ сремски Василије уз саслужење јеромонаха Евгенија, сабрата манастира Раковца; протојереја-ставрофора: архијерејског намесника подунавског Гавре Милановића, Бранислава Поповића и  Душана Колунџића; протојереја Драгана Радовановића из Вазнесенске цркве (Архиепископија београдско-карловачка); јереја Александра Чавке, пароха угриновачког, као и ђакона Горана Власца и Страхиње Џамбића. Чтецирали су Предраг Пиперски из Београда и Марко Јањић.

Хор Свети Стефан Дечански из Новога Сада, којим је дириговала гђа Тамара Петијевић, ангелским гласовима улепшао је торжествену Литургију.  Верни народ је такође одговарао на Литургији, а сва лица беху обасјана радошћу.

Владика Василије је после свете Литургије осветио и преломио славски колач, који је припремила мати Гаврила са сестринством. Небоземни тропар Божјим угодницима Козми и Дамјану певали су сви присутни. Празнично слово после Литургије произнео је Преосвећени Епископ Василије, који је, честитајући славу мати игуманији Гаврили и њеној светој обитељи, између осталог, казао:

„Благодат Светога Духа данас нас сабра у ову велику светињу српског народа да још једанпут својим бићем, душом и снагом, управо молитвом принесемо најмањи дар који можемо дати Богу и Светим врачевима Козми и Дамјану за све што су учинили и чине за нас.

У првом реду, чини то Бог, а онда сви Свети у Господу којима се молимо да нам буду милостиви  и да на свој начин, како су задобили благодат Духа Светога , снагом и енергијом коју су попримили, нама подаре макар делић тога.

Радујемо се што смо се и ове године нашли у овој светој обитељи манастира Раковца, који доживљава из дана у дан своје васкрсење. Сваким даном, и кад смо присутни и када нисмо ту, када имамо или немамо времена, монаси и  монахиње ове свете обитељи моле се за спас и добробит рода српског…“

У манастирском новом конаку је уведено грејање. Манастир располаже са две манастирске библиотеке, а књиге се већ броје на хиљаде.

О свему се старао духовник овог манастира, који је у видној духовној и материјалној обнови и процвату, отац Варнава.

Манастирска трпезарија је била испуњена до последњег места. Свакога је сачекало манастирскки оброк који су припремиле вредне Марте и Марије. За трпезом се, по благослову Епископа сремског Василија, вернима обратио протојреј-ставрофор Бранислав Поповић надахнуто беседећи о данашњим светитељима, бесребреницима Козми и Дамјану.

Данашњем славском сабрању присуствовали су главни и одговорни уредник Информативне службе Српске Православне Цркве, протођакон Радомир Ракић,  да Слободан Радуловић, аутор књиге Вујански крст патријарха Павла, многобројни пријатељи и сарадници, ктитори, путници намерници, боготражитељи.

З. Зец

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *