Обнова храма Преподобне Мајке Параскеве у Шидским Бановцима

Његово Преосвештенство Епископ сремски г. Василије и др Милета Радојевић директор Управе за сарадњу са Црквама и верским заједницама посетили су 10. Јула 2019. године храм у обнови, посвећен Преподобној Мајци Параскеви, у Шидским Бановцима.У пратњи др Милете Радојевиће била је саветница гђа Олгица Лаконић. Госте су дочекали протојереј-ставрофор Радомир Мишић, архијерејски намесник шидски господа Милован Поповић председник Ц.О. Шидски Бановци, Радо Ралић председник Одбора за обнову светог храма и старешина цркве, протонамесник Никола Гвозденовић.

Гости из Управе за сарадњу са Црквама и верским заједницама, са домаћином Епископом сремским Василијем, су се упознали са досадашњим радовима на обнови светог храма, са радовима  који су до сад завршени и радовима који предстоје у наредном периоду.
До сада је урађен већи део живописа; у наредном периоду предстоји довршетак живописа и израда украсне орнаментике на зидовима. У пуном јеку су и радови на спољашњости храма, тј. лађа цркве је измалтерсана, урађена је фасада и громобранска инсталација. У наредном периоду по плану је да се уради фасада и на црквеном звонику и озида ограда око црквене порте.
Његово Преосвештенство Епископ сремски Василије је похвалио труд и залагање црквеног одбора и надлежног пароха на обнови Светог храма. Преосвећени Епископ је благословио да у години када прослављамо 800 година постојања наше помесне цркве, 22. септембра одслужи Свету архијерејску Литургију и освети обновљени храм. Господин Милета Радојевић је напоменуо да му је драго што је у име Владе Републике Србије посетио ову малу духовну оазу у Републици Хрватској и наговестио даљу плодоносну сарадњу и финансијску помоћ Владе Републике Србије.

Потом је  Преосвећени владика Василије са гостима посетио и парохију Горњи Товарник и храм Светог великомученика Георгија где их је дочекао члан црквеног одбора г. Ђорђе Филиповић и надлежни парох протонамесник Никола Гвозденовић.
Епископ сремски Василије упознао је уважене госте са потребом скоре реконструкције иконостаса у овом светом храму који је поред иконостаса у манастиру Крки међу највреднијима у Републици Хрватској.

Свака помоћ Храму Преподобне Мајке Параскеве који је у обнови је добро дошла и може се уплатити на жиро рачун:
С.П.Ц. О. Шидски Бановци
2500009-1102053229
(Адико банка Хрватска)
ИБАН  HR 33 2500 0091 1020 5322 9).

Протонамесник Никола Гвозденовић

Извор: Сајт Епархија сремска

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *