Прослављен Видовдан у манастиру Врдник – Раваници Сремској

У четвртак, 27. јуна 2019. године, започела је прослава Видовдана, празника у којем се молитвено сећамо Светог мученика кнеза Лазара и осталих српских мученика погинулих 1389. године у Боју на Косову.

Прослава празника почела је у 18.00 часова Свеноћним бденијем којим је началствовао Његово Преосвештенство Епископ сремски г. Василије уз саслужење више свештеника, свештеномонаха и ђакона.

Након бденија служен је акатист Светом кнезу Лазару, а од 22.00 часа и Света тајна Јелеосвећења. Том приликом, верном народу се обратио Епископ сремски Василије истакавши колико је важно за све Србе, широм света, да се сећају српских мученика који су дали своје животе на Косову и Метохији, покушавајући да одбране наш народ и наше светиње.

Сутрадан, 28. 6. 2019. године, на сам дан празника, служена је Света архијерејска Литургија, с почетком у 9.30 часова, којом је началствовао Епископ сремски Василије уз саслужење више свештенослужитеља. Епископу и свештеницима отпојавао је мешовити хор састављен од чланова неколико хорова Епархије сремске, под диригентском палицом господина Ђорђа Перовића, док су певницом руководили професори Карловачке богословије мр Предраг Миодраг и г. Јован Стојановић. .

У продужетку Литургије, као и претходних година, Епископ сремски Василије је началствовао парастосом у част и сећање на све мученике пострадале на Косову и Метохији до данашњег дана.

Након Свете Литургије Преосвећени владика је преломио славски колач са кумовима славе г. Синишом Малетићем из Јарка и гђом Душком Вучинић из Новог Сада.
Видовдански беседу произнео је, по благослову Епископа, протојереј-ставрофор др Драгомир Сандо, професор на Православном богословском факултету Универзитета у Београду.
Литургијској прослави Видовдана, већ по традицији, присуствовали су и представници војске Републике Србије, као и представници јавног и културног живота наше земље.
Да све прође у духу празника посебно се постарао и јеромонах Лазар, духовник манастира Врдник, уз свесрдну помоћ поверених му духовних чеда.
 Извор: Радио Српски Сион, сајт Епархије сремске

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *