Празник Духови и припреме за Петровски пост у манастиру Раковцу

Празник Духови, Тројицa, Силазак Светог Духа на Апостоле, празник који представља рођендан хришћанске Цркве; а празнује се 50. дан после хришћанске Пасхе (Васкрса), прослављен је у преко пет векова постојаном у молитви, манастиру Светих Козме и Дамјана.

Радост часног монаштва и свештенства са вернима у све дане празника била је неизмерива.

У недељи по Духовима, почеле су већ припреме за Петровски пост. Манастирска врата су отворена сваког дана за верне и оне који су на боготражитељском путу.

 

Петровски пост

24 – 12. јул 2019. године

Апостола Првопрестолници, и Васељене Учитељи,
Владику свих молите: да дарује мир Васељени,
и душама нашим велику милост.

 

После празника Педесетнице и Свих Светих, ми ступамо у Петровски пост, да би нам било дато да благодатно сазнамо да ми припадамо Светој Саборној и Апостолској Цркви и  да се можемо приопштити крсној љубави Христовој, гледајући на подвиг апостола Петра и Павла. „Угледајте се на мене, као ја на Христа“, – каже нам апостол Павле. Постарајмо се да у току овог времена узмемо на себе труд према својим могућностима (ко колико може примити), – да прочитамо са молитвом две Саборне Посланице апостола Петра и четрнаест Посланица апостола Павла, као што се у току Часног Поста благочестиви хришћани труде да прочитају читаву Библију, да би се ум просветио, како каже преподобни Серафим, разумевањем Божанских Тајни. А у Страсној Седмици се по уставу Цркве после богослужења чита Четверојеванђеље…  (Протојереј Александар Шаргунов: Светлост Петровског поста, превод Небојша Ћосовић)

Извор: Саје Епархије сремске

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *