Отворена изложба Ликовне групе Војске Србије “Косово и Метохија, Вера – Традиција – Историја”

 У Малој галерији Дома Војске Србије, јуче, 20.јуна, отворена је изложба Ликовне групе Војске Србије под називом „Косово и Метохија, Вера – Традиција – Историја“.

На отварању је у име Медија центра “Одбрана”, говорила потпуковник Биљана Пашић, а изложбу је отворила магистар историје уметности Драгана Мартиновић.

Према речима потпуковника Биљане Пашић ова уметничка групација израсла је из Ликовног студија, који је 1945. године основао пуковник Бранко Шотра, она постоји дуже од седам деценија и спада у најстарије аматерске секције у нашој земљи.

– Он је поставио чврсте темеље и јасне смернице изложбене делатности која је осим организовања изложби подразумевала и формирање првих уметничких секција. Такво опредељење, додатно инспирисано стваралаштвом значајних Југословенских уметника, довело је до настанка ликовне секције при Војсци Југославије- истакла је потпуковник Биљана Пашић.
Отварајући изложбу магистар историје уметности Драгана Мартиновић, истакла је да су Косово и Метохија почетна инспирација присутних уметника у изражавању дубљег контекста српског етоса и етноса, духовног и митског и једном речју хуманог.

-Заједничко свим члановима Ликовне групе Војске јесте аутентичност коју изражавају, естетска хармоничност и питкост као и оптимистичка нота. Кроз реалистичне и имагинативне пејзаже, симболичне и метафоричне приказе сведоче о љубави, поштовању, спознавању нашег порекла и идентитета- истакла је Драгана Мартиновић, додајући да на тај начин чувају културну историју и културу осећања које су заједничке вредности једне цивилизације.

Чланови Ликовне групе добитници су бројних награда и признања. Излагали су више од 100 пута у земљи и 25 пута у иностранству. Од оснивања до данас групу су водили реномирани уметници и врсни познаваоци уметности попут Миљенка Станчића, Стојана Ђелића, Ђорђа Илића, Божидара Продановића и других.

Традиционално, радови настали на колонијама, излажу се у Галерији Дома Војке Србије уочи Видовдана, те изложбена манифестација и носи назив – Видовданска изложба. Ове године тема је Косово и Метохија, а посетиоци могу да виде 35 дела, која потписују 23 аутора.

Посетиоци Мале галерије Дома Војске Србије поставку ће моћи да погледају до 12. јула.

Извор: Медија центар Одбрана

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *