Донаторско вече у Попинцима

У Попинцима, селу у равници Доњег Срема окупаној јунским сунцем, селу вредних и честитих људи, али селу успаваном и уснулом у смислу црквености, десио се покушај буђења из сна прошлих времена и громогласан позив на богоугодно дело окупљања око Христа Спаситеља и Његове Свете Цркве. Непосредан повод за овај јеванђелски позив била је чврста одлука Црквеног одбора Попинци да, у овој јубиларној години за СПЦ – осам векова од проглашења аутокефалности, започне подухват реновирања и сређивања храма Светог архангела Гаврила у Попинцима. Позив на прво окупљање са тим циљем упућен је најпре свим мештанима Попинаца, једног од најстаријих села у Срему. Окупљање о којем је реч десило се 13. јуна 2019. године и названо је донаторско вече са представљањем планираних радова на цркви, сакупљањем добровољних прилога у ту сврху и дружењем уз музику и послужење.

Донаторско вече је организовано на предлог господина Ивана Макевића, професора музичке културе у ОШ Слободан Бајић Паја из Пећинаца и признатог хармоникаша. Он је, наиме, предложио да са својим оркестром народне музике приреди свирку у циљу сакупљања добровољних прилога за реновирање цркве у Попинцима. Управа црквене општине попиначке је радо одговорила на овај предлог и уприличила донаторско вече са дружењем уз музику позвавши писмено све мештане села. На овај позив одазвало се више од шездесет људи добре воље. Вече је започело служењем вечерње службе празника оданија Спасовдана и спомена Светог оца Јустина Ћелијског. Вечерње су служили јереј Саша Милијашевић из Доњег Товарника и ђакон Горан Груловић из Инђије уз пратњу певнице за којом су појали јереј Бојан Мијановић из Пећинаца, јереј Недељко Ковач из Деча, јереј Милан Главашевић из Попинаца и студенти теологије Лазар Вукајловић и Славиша Грујић. Прешло се, затим, у црквену салу где је био припремљен програм излагања сеоској јавности планова које је ЦО Попинци преузела на себе да оствари у овој години, а у вези са отпочињањем процедуре за припрему радова на генералној санацији храма Светог архангела Гаврила у Попинцима. Најпре се окупљенима обратио јереј Милан Главашевић, парох попиначки,  поздравивши све и захваливши на доласку и подршци намерама да се предузму опсежни радови на цркви, а затим је позвао предесника ЦО Попинци, др генетике и оплемењивања биљака, господина Ненада Васића, да их детаљније предочи окупљеним парохијанима. Председник ЦО је изложио да је наш први корак набавка архитектонског пројекта санације нашег храма и, затим, уколико финансијска ситуација дозволи, радови на санацији влаге, тзв. сечење цркве. Позван да се обрати, господин Иван Макевић, чија је мајка родом из Попинаца, емотивно се захвалио Попинчанима и Попинцима на најлепшим годинама детињства које је о зимским и летњим распустима провео у њима и позвао све да се друже и веселе и наручују омиљене песме, јер се сав приход оркестра прилаже за попиначки храм. Обратио се и ђакон Горан Груловић из Инђије који је подстицао на заједништво и учешће свих у овом подухвату. Напослетку, окупљенима се надахнуто обратио архијерејски намесник пећиначки јереј Бојан Мијановић подсећајући на велика дела коју су се већ догодила у Попинцима за време службовања претходног пароха, протојереја Душка Ђеорђића: подизање парохијског дома и подизање црквене сале. Попинчани су показали да је у њима велики потенцијал када су величанствено дочекали Свете мошти Преподобне мајке Ангелине пре три године. На тај начин отац Бојан је истакао да су Попинци способни за овакав подухват са својим Црквеним одбором који не само да може да изведе све што планира, него то из свег срца и хоће. Свирка са добрим расположењем се продужила до иза поноћи. Укупно је том приликом  сакупљено 2100,00 евра добровољног прилога у новцу и око 1000,00 евра прилога у храни, пићу и услугама.

На овај начин је, са благословом његовог Преосвештенства епископа сремског, господина Василија, започето са прикупљањем новчаних средстава за радове на реновирању цркве у Попинцима. Управа наше ЦО изражава своју захвалност свим приложницима и свим људима и фирмама који су на било који начин помогли организацију донаторске вечери, а коју сматрамо да је била врло успешна и да је превазишла наша очекивања. Са примањем добровољнох прилога ће се наставити, те се и овим путем ЦО Попинци обраћа свим људима добре воље, а који су у могућности да помогну, позивајући их да свој прилог уплате на рачун у Војвођанској – ОТП банци, број 325-9500600003969-74.

 

Извор: јереј Милан Главашевић

секретар ЦО Попинци и парох попиначки

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *