Педесетница у Бусијама

У педесети дан по Васкрсењу и десети дан по Вазнесењу, излила се обилата благодат Светог Духа на ученике Христове, и напунила их снагом да Христов закон на земљи утврде: „И кад се наврши педесет дана бијаху сви апостоли једнодушно на окупу.

Парохијани Бусија са свештенством су се у духу Педесетнице припремили за овај велики празник Цркве. Своју светињу, цркву Светих апостола Ћирила и Методија украсили су травом, какав је обичај, да би касније током молитве исплели венчиће.

Овај травнати тепих има само белину у облику крста, на поду цркве. 

И заиста, свако ко је  ушао у цркву овим Крстом је корачао.

Литургијска заједница испунила је храм  у облику крста.

По учењу наше Цркве: И уједанпут настаде шум са неба као хујање силнога вјетра, и напуни сав дом гдје они сјеђаху; И показаше им се раздијељени језици као огњени, и сиђе по један на свакога од њих. И испунише се сви Духа Светога и стадоше говорити другим језицима, као што им Дух даваше да казују.“ (Дaп 2,1-4) Тако се испуни оно што је Исус Христос својим ученицима пред одлазак на Небо обећао. Сила Светога духа одмах је почела да дејствује јер је Свети Петар након тога ватреном речју придобио три хиљаде људи за Христову науку.

Данашњи празник тако призва многобројне становнике Бусија, а тродневно светковање се наставља у Цркви, у парохијском дому, у насељу, при сваком сусрету једних са другима.

Извор: Сајт Епархије сремске

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *