Празник Силаска Светог духа на Апостоле у Добановцима

Празник Силаска Светог духа на Апостоле у цркви Светог Николаја Мирликијског у Добановцима

У недељу 16. јуна 2019. године торжественом Литургијом прослављен је празник Силаска Светог Духа на Апосотле. Литургијом је началствовао јереј Бојан Весић уз саслужење старешине овога храма оца Милана Алимпића. исповедник еј био данас јереј Јулијан Тодоровић. за певницом су биле вредне благочестиве мирјанке, док је хор својим пјенијем узвеличао молите Господу.

Благоверни народ је посуо цркву травом и разнобојним цвећем како би приликом молитве исплео најдивније духовске венчиће.

Нека Дух Свети уђе и у нас

Празнична проповед свештеника Бојана Весића

У име Оца и Сина и Светога Духа, и у Господа Животворног  који се од Оца исходи и који се са Оцем и Сином заједно поштује и заједно слави. 

 Драга браћо и сестре, заиста је велика тајна  Тројичног Бога, Бога љубави, силног и моћног Који управо и данас то исто потврђује.  Данассе сећамо још једног чуда – Силаска Светог Духа на Апостоле, у виду огњених језика. Рачуна се да је тада настала Црква Божја, јер се око три хиљаде људи крстило у данашњи дан. 

Како многи свети оци кажу, силина Божја је и што је Господ учинио да неуки људи који нису умели да говоре и да проповедају, него их је Свети Дух учио., Када су питали како ће проповедати, како ће ширити веру и науку  Христову по целом свету, добијају одговор не брините се ви, јер заиста ће вас Дух Свети у онај дан све научити. Сви људи из разних крајева који су се окупили у Јерусалиму тога дана  могли су  на њима разумљивом језику да чују који је тај Бог и каква је моћ Његова., каква је љубав Његова.

Када говоримо о Богу, стално помињемо моћ, али бисмо Бога могли дефинисати као Љубав.,  јер из љубави ствара  свет, из ње Христос долази да спасе грешан род људски. Управо то је и смисао данашњег празника – да Дух уђе и у нас. Ми смо они који треба да буду окренути ка будућности и ка ономе што ће доћи.  

Свако од нас, себе и своју душу треба да чисти и у своју душу треба да смести Духа Светога, јер једино на тај начин, драга браћо и сестре, можемо да очекујемо да ћемо бити ближи Господу и окренути ка Њему и остварити заиста, подобије Његово. 

Како  кажу свети оци човек је створен по лику Божјем, а подобије јесте оно што је задато. Свако од нас треба да се труди да ту икону Божју  у себи што  више прикаже. Треба да се трудимо да достигнемо савршенство , да живимо по заповестима Божјим, да чинимо добро, да живимо у љубави са свим другим људима, и ако тако будемо живели  онда ће заиста Дух Свети показати сву силу и моћ у нама. Пројавиће се на свакоме од нас. Њему нека је слава и хвала у векове векова. Амин.

Извор: Сајт Епархије сремске

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *