Најава: “Да и нашим шором краљице крену”

Стара сремска традиција обиласка цркве и домова од стране младих девојака, обучених у несвакидашњу ношњу, и ове године ће оживети традицију у Руми, на празник Духовски понедељак, 17. јуна. Чланице фолклорног ансамбла „Бранко Радичевић“ из Руме наћи ће се у улози „краљица“ по четврти пут. Након причести у Храму Силаска Светог Духа на апостоле, оне ће кренути у опход по румским домовима, певајући домаћинима за берићет, добро здравље и сваки успех.

 

„Краљице“ представљају поворку лепо обучених и накићених девојака које својим песмама и игром доносе берићет и благостање домовима које посете. Готово увек су ишле на Духове (Св. Тројица) и тада су их домаћини примали у своја дворишта где су после отпеваних песама добијале разне дарове. У неким крајевима ово је била прилика да „Краљице“ погледају где има  који момак за женидбу а и да им ово буде својеврсна промоција. Још Вук Стефановић Караџић бележи њихово постојање на простору Срема.

Дугодишњи пројекат под називом „Да и нашим шором краљице крену“ који је подржала Опшзина Рума, имао је за идеју да ревитализује овај обичај у Руми и на тај начин га врати у народ. Истраживање је трајало дуго, јер јако мало извора постоји који говоре о овом обичају. Ипак, он је дефинитвно био свакодневица румљана и Срема. АНИП „Бранко Радичевић„ је добио и благослов Владике сремског, господина Васлилија, да овај обичај поново заживи.

 

Овако је било претходних година

https://www.youtube.com/watch?v=qRt747OOVQ4

https://www.youtube.com/watch?v=qRt747OOVQ4

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *