Прослављена слава ВМА

Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, Његово Преосвештенство епископ ремезијански г. Стефан служио је Свету архијерејску Литургију у Параклису Светог Луке Симферопољског на Војно-медицинској академији поводом славе овог Параклиса и славе ВМА.

Његовом Преосвештенству саслуживали су: протојереј Небоша Тополић, јеромонах Василије, игуман фрушкогорског манастира Врањаш, јереји Зоран Керезовић и Стеван Стевановић, протођакон Младен Ковачевић, уз присуство старешине Параклиса Саше Совиља, заменика директора управе за сарадњу са црквама и верским заједницама Марка Николића, главног и одговорног уредника инфо службе СПЦ протођакона Радомира Ракића, Министра за технолошки развој Ненада Поповића, начелника за вере Пуковника Саше Милутиновића, начелника управе за војно здравство бригадног генерала Углљше Јовичића, начелника ВМА пуковника Мирослава Вукосављевића и многобројних верника.

Пред крај Литургије, Његово Преосвештенство је пресекао колач, који су ове године принели домаћини славе сарадници са ВМА.

Потом се епископ Стефан обратио верном народу и истакао важност ВМА. Напомињући да пре неколико деценија ту није било призивано име Божије, владика је изразио радост што данас имамо овакво богослужбено место где можемо да призивамо Бога. Речено је било и да ове године СПЦ прославља 800 година аутокефалности. Истакавши да у свакој професији постоје своје потешкоће, Преосвећени је призвао да се помолимо Светом архиепископу Луки да нам помогне као што је помагао ближњима за време свог живота. Говорећи да хришћани треба да буду редовни и на служба али и на послу, беседник је напоменуо да оно што је нама немогуће, Богу је могуће. Присећајући се какав је страх имао као мали када је долазио на ВМА, владика је рекао да је данас ту са радошћу. Преносећи благослов Његове Светости, Преосвећени је похвалио вредне сараднике ове институције и честитао празник и славу.

Забележили Николај Сапсај и Марко Весић
Извор: Радио Слово љубве

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *