Свети Лука Симферопољски: Архиепископ и хирург – слава Војномедицинске академије у Београду

Слава параклиса Светог Луке Архиепископа Симферопољског и Кримског при Војномедицинској академији у Београду, данас се обележева Светом архијерејском Литургијом. Слава се обележава уз присуство великог броја великодостојника Српске православне цркве, запослених и пријатеља ВМА.

Одлуком Министарства одбране, од 2017. године слава Параклиса је и слава ВМА. Параклис при ВМА отворен је 2009. године, посвећен је Светом Луки – руском архијереју, хирургу, сликару, а у њему се налази и икона са његовим моштима донесена из Русије као дар патријарха московског.

Изабрани светитељу Цркве Православне и исповедниче, засијавши земљи нашој у области кримској, као светозарно светило, добро се потрудивши и за име Христово гоњење претрпевши, прослављајући Господа Који те прослави, Који нам је даровао тебе новог молитвеника и помоћника, узносимо ти похвално појање: ослободи нас од свих болести душевних и телесних и укрепи нас да истински останемо у Православљу, да ти у умиљењу кличемо: Радуј се, светитељу Кримски исповедниче Луко, лекару добри и милостиви (кондак 1).

Архиепископ Лука, у свету Валентин Феликсович Војно-Јасенецки, хирург, професор медицине, рођен је у Керчи 27. априла 1877. године. Завршивши гимназију, у размишљањима о избору животног пута, одлучио је да треба да се бави само оним што је „корисно за страдалне људе“, те је изабрао медицину, а касније постао свештеник. Током година, био је епископ ташкентски и туркестански, епископ елецки, викарни орловске епархије, архиепископ краснојарски и енисејски, архиепископ тамбовски и мичурински, архиепископ симферопољски и кримски.

Пошто је његово служење пало у совјетско време, било је испуњено многобројним тешкоћама: Светитељ је прошао кроз хапшења, мучења и провео  у прогонству укупно 11 година. Од 1946. па до 1961. године био је надлежни архијереј кримске епархије.  У фебруару 1946. године архиепископ тамбовски и мичурински Лука постао је лауерат Стаљинове награде 1. степена за научну разраду нових хируршких метода лечења гнојних болести и рана.

Преосвећени Лука упокојио се 11.јуна 1961. године на Дан Свих Светих, који су се прославили у Русији. Сахрањен је на градском гробљу Симферопоља.  1995. године канонизован је у Украјинској Цркви, а 2000. године Архијерејски Сабор Руске Православне Цркве убројао je архиепископа кримског и симферопољског Луку међу Руске Новомученике и Исповеднике. 18. марта 1996. године пронађени су свети остаци архиепископа Луке, који су 20. марта били пренешени у Свето-Тројичку саборну цркву Симферопоља.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *