Концерт хорског појања у Старим Бановцима

У недељу, 9. јуна са почетком у 18 часова, одржан је концерт хорског појања у Храму преноса моштију Светог оца Николаја у Старим Бановцима.Ово недељно, вечерње сабрање јесте у знак сећања на величанствени догађај рађања Цркве, која ево, већ осам векова стоји као ослонац и светионик српском народу. Дивни примери овог црквеног песништва и  уметности, украсили су милином звукова старе зидове Храма, испунивши срца верника. Много је дивних речи написано и речено о развоју културе и историје код српског народа, који је пригрливши Цркву створио своју државу на темељима хришћанске вере, изградио име које је уграђено и део је светске културне баштине. Осам векова ми говоримо и пишемо о Светом Сави, који је Божанском мудрошћу и чистом вером, избегавши све препреке, утврдио и од Бога измолио, свом народу Цркву Христову, да се у њу сабирају и народним је именом називају.

Као да никад није довољно, и увек би се могло великих дела Савиних присетити, пишући о светом имену његовом, његовом оцу Стефану Немањи- Светом Симеону, од кога израсте благословена лоза светачких ликова српских. Стога ми изабрашмо да се ове вечери уместо беседе песмом теби захвалимо Свети Саво, сећајући се и бројећи 800 година самосталности Српске Православне Цркве.

Верници, парохијани  на челу са протојерејом Александром Цвитановићем, јерејем Слађаном Видаковићем, као и у име црквеног одбора, у уводном делу, срдачно су се захвалили хоровима: Црквено певачко друштво „Острог“ из Нових Бановаца, под диригентском палицом Олге Милићевић,  као и Хору свештеника Епархије Сремске, под диригентском палицом  Предрага Стаменковића, што су нам се придружили и увеличали овај наш црквени и народни догађај.Такође са радошћу су поздрављени високопречасни оци, архијерејски намесници који су присуствовали овом догађају: протојереј- ставрофор Миле С. Јокић, протојереј -ставрофор, СлободанРадојчић, који је уједно и члан хора Епархије Сремске  и Бојан Мијановић арх. намесник новооснованог намесништва у Пећинцима. Поздрављено је  присутно свештенство, преседник општине Стара пазова Ђорђе Радиновић као и представник општине Бранко Мазалица.

Са жаљењем истичемо да школски хор „ОШ Слободан Савковић“ Стари Бановци није могао да учествује у увом величанственом догађају, ради смртног случаја у породици професора музичког образовања Бзовски Владане.

Црквено певачко друштво „Острог“ Нови Бановци, диригент- Олга Милићевић:

Оче наш-Јосиф Маринковић, Царју небесниј – (руски напев), Свјете тихиј- Дворецки, Благослови душе моја Господа- Иполитов- Иванов, Јединородниј Сине – Царинскоје ( руски напев), Тебе појем- Миодраг Бата Говедарица, Аксиох Естин- Теодор Папаконстантину.

Хор свештеника Епархије Сремске, диригент- Предраг Стаменковић:

Достојно јест (опште појање), Ст. Ст. Мокрањац, Васкршњи тропари- Корнелије Станковић, (валамски напев), Крсту Твојему, Господи спаси благочестивија- М. Говедарица, О Тебје радујетсја- М. Павловић, Аксион Естин, Кирије елеисон …- Димитриос Кономос,- 15. век, акатист Богородици- Н. Егински, Тело Христово – М. Говедарица, Оче наш- Н. Кедров, Богородице Дјево, Полијелеј, Возбраној Војеводје – (опште појање) Ст. Ст. Мокрањац.

Вероучитељ Дарко Зубовић

Материјал доставио ђакон Светогор Сандић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *