Слава цркве Вазнесења Господњег у Јакову

Светом Литургијом у Цркви Светог Вазнесења Господњег у Јакову и свечаном литијом у порти Цркве обележено Вазнесење Господње – Спасовдан.

Торжественом Литургијом на дан прослављања вазнесења Христовог, 6. Јуна 2019. године,  началствовао је протојереј-ставрофор Јеремија Старовлах, а саслуживали су протојереј- ставрофор Иван Јанчић, старешина цркве Светог Василија Острошког у Шапцу,  протојереј Страхиња Голијан, парох сурчински и ђакони Марко (фенечки) и Ђорђе Јанковић.

Богонадахнуту празничну проповед произнео је прота Иван Јанчић који је говорио о данашњем празнику и светилу наше вере. Две црквене општине, Јаково и Шабац где је црква Светог Василија Острошког су успоставиле братске везе и сарађују на духовном и културном пољу.

„Нека би дао Господ да овај храм подигнут у славу Вазнесења Христовог, вас парохијане  са  вашим духовницима, стално узноси ка вишим духовним и бесконачним хоризонтима…“ казао је прота Иван и додао „Нека Црква наша буде звезда водиља  нашем народу, да одолимо свим искушењим, да будемо људи како је рекао блажене успомене патријарх Павле.“

Торжественој Литургији присуствовали су представници Градске Општине Сурчин, Војске Србије, ученици ОШ „Вожд Карађорђе“ из Јакова, те директорка школе гђа Зорица Митровић,  свештенство Српске Православне Цркве и многобројни грађани.

Након Литургије одржана је свечана литија у порти Цркве којој су се придружили старешина храма Свете Петке у Бољевцима, протојереј-ставрофор Драган Гвозденовић и јереј Бранислав Јовановић, старешина цркве  Светог архангела Гаврила у Прогару.

Спасовдан један од десет празника посвећених Христу и слави се 40 дана по Васкрсењу. Прослављање Спасовдан је уједно и слава многих мештана који су уз кумове (овом приликом их је било 9) принели славски колач и жито.  Хорским појањем узвеличао се Господ и Вазнесење Његово.

О свему се старао старешина храма Вазнесења Господњег у Јакову, протојереј-ставрофор Милутин Илић. са сабратом оцем Перицом Влаинићем. Славску трпезу  су припремили кумови овогодишње славе уз помоћ вредних парохијана који се окупљају око наше Свете Цркве у свим приликама.

За трпезом Агапе се обратио прота Милутин, захвалио служавшчима на данашњој служби Божјој, верном народу на доласку у храм и учешћу у светој Литургији где је принета бескрвна жртва, а затим на трпези љубави где је прилика да се верни  виде, разговарају и прозборе о свему што тишти и што бодри наш народ.

Славу је браћи свештеницима и вернима честитао и јереј Ненад Катић, старешина цркве у Петровчићу.

извор сајт Епархије сремске

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *