Проглашење Архијерејског намесништва пећиначког

Архипастирким и очинским старањем над Богом повереном словесном паством, Његово Преосвештенство Епископ сремски Г. Г. Василије, познавајући прилике и потребе својих епархиота, а сходно постојању Општине Пећинци, благоизволео је основати ново Архијерејско намесниство пећиначко са седиштем у Пећинцима.

У састав новог Архијерејског намесништва пећиначког ушле су парохије које је претходно сачињавало делове три Архијерејска намесништва (земунског, румског и старопазовачког) а то су парохије у Пећинцима, Попинцима, Сибачу, Прхову, Сремским Михаљевцима, Суботишту, Брестачу, Доњем Товарнику, Огару, Шимановцима, Дечу, Карловчићу, Ашањи, Купинову и Обрежу.

На место Архијерејског намесника постављен је парох пећиначки и старешина храма Преноса моштију Светога Оца Николаја – јереј Бојан Мијановић.

Свечано проглашење Архијерејског намесништва пећиначког започето је вечерњим богослужењем, 30. маја 2019. лета Господњег у храму Преноса моштију Светог Оца Николаја са почетком у 18 часова. Вечерњим богослужењем свештенослужио је протојереј-ставрофор Миле Јокић, Архијерејски намесник старопазовачки и парох бусијски, у присуству протојереја – ставрофора Слободана Радојчића, Архијерејског намесника земунског и пароха сурчинског, протојереја др Бориса Милинковића – Архијерејског намесника сремскокарловачког и пароха инђијског, архимандрита Макарија (Ристића) – настојатеља манастира Фенека и многобројног високопречасног и пречасног свештенства како пећиначког намесништва тако и осталих намесништава Епархије сремске и других Епархија наше Српске Православне Цркве, председника Црквено-општинских Управних одбора, председника Општине Пећинци мр Жељка Трбовића са његовим сарадницима, председника Савета месних заједница, директора Средњих и Основних школа пећиначке општине, представника јавних установа и многобројног верног народа.

Вечерње богослужење је праћено појањем и читањем протојереја Александра Урумовића – пароха ашањског, јереја Предрага Антонијевића – пароха новопазовачког и јереја Милорада Бојчића – пароха голубиначког, као и свег свештеног и мирског скупа.

По завршетку вечерњег богослужења и по читању Акта о оснивању Архијерејског намесништва пећиначког и постављењу Архијерејског намесника, присутнима се свечаном беседом обратио у име Његовог Преосвештенства Епископа сремског Г. Г. Василија протојереј – ставрофор Миле Јокић, Архијерејски намесник старопазовачки говоривши о потреби наше Епархије сремске за Архијерејским намесништвом на простору Општине Пећинци и спознаји потребе за истим од стране нашега Архијереја и обративши се оцу Бојану као и свима присутнима са речима духовног ободрења, утехе и благодарности Богу и верном народу.

Затим се присутнима обратио са приступном беседом и пригодним речима нови Архијерејски намесник пећиначки, јереј Бојан Мијановић – парох пећиначки, смирено говоривши о свом новом позиву и призиву на високо достојанство и место највећег и најширег служења своме Архијереју, својим саслужитељима олтара Божијег и верноме народу као Архијерејског намесника пећиначког намесништва и заблагодаривши Васкрсломе Господу, свима присутнима и својој породици како на досадашњој тако и на будућој указаној љубави и жртви у његовом ношењу крстоносне свештеничке службе на њиви Господњој.

После честитања новом Архијерејском намеснику, присутни су наставили свечаност и славље за трпезом љубави уприличеном у сали пећиначког парохијског дома од стране домаћина и парохијана. За време вечере, оцу Бојану и присутнима се обратио речима утехе и бодрења протојереј др Борис Милинковић, Архијерејски намесник сремскокарловачки и парох инђијски, говоривши о части, достојанству и служби Архијерејског намесника која добија своју вредност и значај кроз лични пример и пожртвовано служење и саосећање ка ближнима онога који је у њу постављен. Такође, присутнима се обратио и председник Општине Пећинци мр Жељко Трбовић, честитавши оцу Бојану и говоривши о потреби оснивања пећиначког Архијерејског намесништва на простору Општине, досадашњој доброј сарадњи општинске и црквене власти на духовној изградњи нашега народа и обнови Св. Храмова на простору Општине Пећинци уз обећање подршке и материјалне помоћи у будућности.

Приредио:

јереј Слободан Мицић

прив. парох обрешки

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *