„Дани словенске писмености и културе” – Поносни на славне претке и културно наслеђе словенских народа

У славу богатог наслеђа словенских народа у Руми је почела још једна, девета по реду, манифестација „Дани словенске писмености и културе”. Манифестација коју је иницирала Градска библиотека „Атанасије Стојковић“ афирмише словенску културу и осветљава све аспекте словенске духовности, књижевности, музике, народног стваралаштва и сликарства.

Манифестација је свечано отворена вечерас у Великој дворани Културног центра „Брана Црнчевић“ и том приликом председник СО Рума Стеван Ковачевић је рекао да богатство словенске културне ризнице нуди неисцрпну могућност истраживања и да свако ново откриће даје нову снагу и нову инспирацију.

„Надам да ћемо се и у будућности сретати и прослављати ову манифестацију, подршка Општине Рума неће изостати, јер без „Дана словенске писмености“ културна понуда наше општине би била крња. Управо са овом манифестацијом се заокружује један круг и мислим да смо на путу да остваримо нешто што је наша културна стратегија, а то је подједнако пажње посвећујемо не само представљању савремених културних токова, него и неговању културне традиције и духовних вредности, сматрајући да нема здравог дискурса са савременошћу ако заборавимо нашу словенску прошлост и традицију“, поручио је Ковачевић.

Жељко Стојановић, директор Градске библиотеке „Атанасије Стојковић” напоменуо је да се ова установа културе труди да манифистација сваке године буде боља.

„Трајемо већ девет година и ако могу да подсетим и наша Влада Републике Србије прогласила је Дан Ћирила и Методија празником. Ми се некако осећамо поносним да смо на неки начин ми покренули ту иницијативу. Сви дани који следе нуде публици квалитетан програм, укључујући и вечерашњу беседу професора доктора Мило Ломпара, а касније ће се одржати предавања о Гогољу, Његошу, беседи Владике Данила на тему једног стиха „Нека буде што бити не може“. Замислите једно предавање на један стих, мало који град има такав програм који наша публика заиста завређује“оценио је Стојановић.

Традиционалну беседу је говорио проф. др Мило Ломпар, историчар књижевности, филозоф и председник Задужбине Милоша Црњанског.

„Било је много симболике у тренутку када су уз жижак светлости свеће и кандила двојица браће села да преведу свету књигу на словенски језик. То што су они створили делује као апсолутни израз Светога Духа у њима, јер је настао старословенски језик као траг уласка хришћанства у један други пагански, многобожачки свет, а писмо је сачувало памћење о вери, о постојању човека, народа“, казао је Ломпар.

Као и сваке претходне године манифестацију је подржала и Српска православна црква. Протојереј Сретен Лазаревић, архијерејски намесник румски подсетио је да се овогодишња манифестација одржава у завршној години осмовековне аутокефалије Српске православне цркве.

„Ови девети Дани подсећања али и доприноса словенској пимености и култури својеврсни су весници деветог века настављања дела Светога Саве, мудрог и дивног настављача светих словенских просветитеља и учитеља Ћирила и Методија, крститеља нашег рода. Дуго смо очекивали да у нашој држави прослављамо празник Свете браће и као државни празник и ево дочекали и то у одржавању деветих дана словенске писмености и културе у Руми, што је за понос и честитање“, рекао је Лазаревић.

У уметничком програму свечаног отварања наступио је румски Градски тамбурашки оркестар “Бранко Радичевић”, Ансамбл народних игара и песама “Бранко Радичевић”, Хор Епархије Сремске “Свети Николај” из Сремских Карловаца и оперска дива Верица Пејић.

Отварању манифестације је претходила и изложба икона и калиграфских радова ученика основних и средњих школа из Руме, Сремске Митровице и Сремских Карловаца.

извор сајт Општине Рума

аудио запис Ворки тим Рума

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *