Васкршњи празници свечано прослављени у Сусеку

При Храму Светог архангела Гаврила у Сусеку празнични богослужбени циклус започео је 25. априла 2019. године на Велики четвртак, кад се прославља спомен на Тајну Вечеру Христову са својим ученицима, и то Литургијом Светог Василија Великог која је служена са почетком у 10 часова. У касном делу дана, са почетком у 19 часова, служено је Велико бденије које се одликује читањем дванаест Еванђеља о страдању Христовом.
Дан, 26. априла 2019. године, обележен је богослужењима Великог петка, кад се обнавља сећање на искупитељску Христову страдалну жртву распећем на крсту. Служено је вечерње богослужење у ком је средишњи тренутак чин изношења Плаштанице са Еванђељем и Крстом са почетком у 16 часова, а непосредно у наставку служен је Плач Мајке Божије чији канон песама описује велику бол и жалост Пресвете Богородице за својим чедом – распетим и пострадалим Исусом Христом. Са почетком у 19 часова служено је Јутрење Велике суботе са читањем и певањем статија (песама) о погребу Христовом, на које се по традицији увек окупља већи број верног народа Божијег.
На Велику суботу, 27. априла 2019. године са почетком у 10 часова, служена је Литургија Светог Василија Великог у част и спомен Христовог боравка у аду и избављења свих раније уснулих као најаве Његове победе над смрћу.
На Васкрс, у недељу 28. априла 2019. године са почетком у 5 часова, одслужено је Васкршње јутрење којим се објављује Васкрсење Господа Исуса Христа и победа Живота над смрћу, касније крунисано у врхунцу пуноће истине и благодати Литургијом Светог Јована Златоустог са почетком у 9 часова, када је мноштво верних приступило сједињењу с Васкрслим Христом у Светој Тајни причешћа.
Радост овог спасоносног празника настављена је у црквеној сали заједничком месном трпезом и послужењем.
Поздрављамо радосно све вас у светлу празника:
ХРИСТОС ВАСКРСЕ!
ВАИСТИНУ ВАСКРСЕ!
Опширније о свим дешавањима можете пронаћи и испратити на фејсбук страници СПЦО у Сусеку – Храм Светог архангела Гаврила
Јереј Немања Теофиловић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *