Васкрсни понедељак у Раковцу

На Светли понедељак – Васкрсни понедељак (грч: Δευτέρα Διακαινησίμου), први дан по Васкрсу, 29. априла 2019. године, торжествену Литургију ју служио јеромонах Варнава духовник манастира Раковца.

Песме дана хришћанске Пасхе појале су се истим интензитетом и жаром, јер се цела Светла седмица сматра као продужетак једног дана – Васкрса. Богослужење исто као и за Васкрс, после возгласа свештеника, почело је песмом трикратног  Христос воскресе.

У овој радости верни су са високопреподобном игуманијом Мати Гаврилом, мати Софијом, јеромонахом Евгенијем, узвикивали радосно Христос воскресе! Ваистину воскресе!, одговарајући све време на Литургији.

Последње недеље Великог поста неколико стотина верника присуствовало је богослужењима, посебно на сам дан, у недељу Христовог Васкрсења. После свете Литургије, манастирска трпезација била је препуна, а гостољубље овог манастира, како и приличи – свечано и за Васкрс изобилно.

Вечерњу службу, у недељу 28. априла 2019. године  одслужио је протојереј-ставрофор Душан Колунџић који је вернима после Божје службе казивао о самом празнику Васкрсења Христовог.

За овај Васкрс у манастиру је на Велики четвртак обојено у црвену боју 1500 јаја.

За свакога су врата манастирска отворена, лепа реч и гостопримство, за пример и узор, а молитвена помоћ неизмерива, свима који су на боготражитељском путу и који помоћ за излечење и спасење душе своје траже.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *