Света архијерејска литургија у Добановцима на Лазареву суботу

Дана 20. априла 2019. године, када наша Света Црква прославља празник Лазареву суботу, Свету Архијерејску Литургију у храму „Преноса моштију светог оца Николаја“ у Добановцима, служио је Епископ сремски Господин Василије. Његовом Преосвештенству саслуживали су добановачки свештеници: протојереј-ставрофор Илија Цревар, добановачки парох у пензији, јереј Милан Алимпић, старешина храма „Светог Николаја“, јереј Јулијан Тодоровић, јереј Бојан Весић и епархијски протођакон Слободан Вујасиновић. За певницом је појао дипл. теолог Марко Влачић Либерато док су песме благодарења Господу узносили чланови хора добановачког храма „Вера, Нада и Љубав“.

У току Свете Литургије, пред мноштвом верног народа, Епископ Василије произвео је старешину храма, јереја Милана Алимпића у чин протојереја. Подсетивши на досадашњи успех оца Милана у пастирској и парохијској делатности на повереним му парохијама, Епископ Василије је пожелео произведеном протојереју Милану Алимпићу да настави са досадашњим трудом на понос своје Свете Цркве.

У својој Архипастирској беседи упућеној верном народу, Епископ сремски Господин Василије, посебно је ставио акценат на символику данашњег празника, подизање Лазара из мртвих Речју Божијом, пре самог Господњег Васкрсења. Васкрсењу праведног Лазара предходила је чврста вера уснулог и његових сестара, Марије и Марте да Исус јесте Христос, Син Божији. Епископ Василије је истакао да нам је вера основа нашег живота и пут молитве једини пут којим морамо поћи: „Позвани смо да верујемо, као они који нису видели а поверовали су, које Господ назива блаженима. Марија и Марта су веровале у Васкрсење и њихов брат се жив појавио пред свима“.

После поучне беседе наш Епископ је осветио гранчице врбе и заједно са свештенством и верницима учинио опход око светог храма у славу оних који су са палминим гранчицама у рукама дочекали Господа Исуса Христа приликом Његовог доласка у Јерусалим.

Светој Литургији и свечаности у нашем храму присуствовао је и Г. Стеван Шуша, Председник Градске општине Сурчин.

извор сајт Епархије сремске

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *