Света архијерејска Литургија на Цвети у Сурчину

Епископ сремски Василије богослужио у цркви Свете Петке у Сурчину;

Отац Страхиња Голијан, парох сурчински, одликован чином протопрезвитера.

У недељу 21. априла 2019. године, на празник Цвети, Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије је служио Свету архијерејску Литургију у цркви Свете Петке у Сурчину. Саслуживали су протојереј-ставрофор Слободан Радојчић, архијерејски намесник земунски, парох сурчински Страхиња Голијан, прота Милорад Голијан и протођакон Слободан Вујасиновић, док је верне исповедао протојереј Душко Ђеорђић.

Певницом је руководио проф. Карловачке богословије г. Јован Стојановић док је песме хвале и славе Господу са вернима узнео хор Покрова Пресвете Богородице који већ трећу деценију учествује на свим богослужењима у цркви.

Током Свете Литургије Владика Василије је произвео у чин протопрезвитера оца Страхињу Голијана.

После торжествене Литургије обратио се вернима њихов Епископ. доносећи благослов у име Господње и вест о уласку Господа у Јерусалим.

Епископ сремски Василије говорио је вернима о данашњем празнику, о догађају када се глас да долази Спаситељ, онај што је васкрсао Лазара, брзо раширио и мноштво народа Му се придружило.

Једни су  Спаситеља Који је ради нас дошао сусретали с палминим гранчицама у руци, други су бацали своје хаљине на пут куда ће проћи, трећи су резали гранчице од дрвета и бацали на пут.

Некадашње клицање Спаситељу и искупитељу греха људског „Осана Сину Давидовом! Благословен који иде у име Господње, цар Израиљев!“ и данас се осетило у цркви Свете Петке где су верни клицали празнику Уласка Господа нашега у Јерусалим.

„Господ је толико пута ушао у Јерусалим, али, само је на данашњи празник ушао знајући за предстојеће догађаје пред празник Пасхе: „О, Јерусалиме! Кад би ти знао, особито у овај дан, шта је за срећу твоју; али је сад сакривено од твојих очију. Јер ће доћи дани да ће те опколити непријатељи твоји са свих страна, и разбиће тебе и децу твоју и неће оставити у теби камен на камену зато што ниси познао време у које си похођен“, – казивао је Епископ Василије.

Својој пастви Преосвећени Владика је казао да предстојећу седмицу треба да проведемо у миру, тиховању, милосрђу и узајамном праштању и љубави и да добро промишљамо о својим речима и поступцима, трудећи се да нам језик вазда говори добре и лепе речи.

Данашњем сабрању присуствоваоје и председник Градске општине Сурчин са сарадницима, гости културног и јавног живота престоног Београда. Епископа Василија после завршене Литургије у свом храму у Прогару дошао је да поздрави отац Бранислав  Јовановић као и прота Мирослав Вујић који по благослову Владике Василија служи у сремским храмовима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *