СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЛАЋАРКУ

Храм Светог Архангела Гаврила у Лаћарку у пету недељу Часног поста посвећену Светој Марији Египћанки 14. априла 2019. године био је место торжественог молитвеног саборовања верног народа и свештенства предвођеног Његовим Преосвештенством Епископом сремским Господином Василијем који је том приликом началствовао Светом архијерејском Литургијом. Након свечаног дочека од стране многобројног народа и старешине лаћарачког храма са свештенством, почело је евхаристијско Богослужење кроз славословне, прозбене и благодарне молитве Литургије Светог Василија Великог. Благочестиви народ, у коме је било мноштво деце и ученика примили су Свето причешће. Поред појаца из певнице храма духовне песме изводили су и ученици веронауке предвођени вероучитељем – јерејем  Браниславом Дивљаком.

Обраћајући се сабраном верном народу Епископ сремски Господин Василије подсетио је на значај Свете Тајне Причешћа  и радост коју сваки хришћанин и православац осети када је у прилици да буде “учесник Свете гозбе Господа нашег Исуса Христа”. Он је укрепио верне да у петој недељи поста остану на једином правом путу припреме за сусрет са Господом кроз Свете Тајне Исповести и Причешћа које је назвао “ институцијама које је Бог оставио својој цркви”.

Преосвећени Владика наставио је беседу о вери и нади са којом треба да улазимо у Свети храм “попут грешнице из данашњег Јеванђеља која је умивши и косом обрисавши ноге Господње затражила опроштај својих грехова и која је управо по вери својој тај опроштај и добила”. Истичући важност  вере за наш народ Епископ Василије позвао је да дубље спознамо и сагледамо значај и суштину  вере, да се у том смислу више потрудимо бар као што познајемо наше обичаје и традицију. Говорећи о потреби човека да се активно,  вером и  делима приближи Богу, баш као што су  од најстаријих времена то чинили свети људи, владика је беседио о житију Свете Марије Египћанке и њеном духовном и телесном преображају од развратне жене до светице којој је посвећена пета недеља Великог поста.

У завршном делу своје поучне беседе Епископ сремски поново је указао на цркву као место где  верни човек треба најпре да тражи и пронађе лек својим духовним, телесним и другим проблемима.

Извештај послао сарадник радија “Српски Сион” г. Дејан Мостарлић

Звучни запис беседе Његовог Преосвештенства Епископа сремског г. Василија

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *