Исповест свештенства Архијерејског намесништва шидског

Његово Преосвештенство Eпископ сремски г. Василије служио је свету Литургију пређеосвећених дарова 10. априла 2019. године у храму Светог Георгија у селу Бингули код Шида.

Eпископа сремског у порти су дочекали су протојереј-ставорофор Радомир Мишић, архијерејски намесник шидски и старешина бингулске цркве јереј Бранислав Лукић, ученици од првог до осмог разреда Основне школе  Сава Шумановић која припада Ердевику са вероучитељем г. Стефаном Сремцем, верни народ.

Епископу су, у препуном храму, саслуживали протојереј Дарко Дангуза парох у Бачинцима, јереј Гостимир Душанић парох у Илинцима и протођакон Слободан Вујасиновић . За певницом су били протојереј-ставрофор Радомир Мишић, протојереј Милан Пршић и јереји Бојан Цветковић и Маринко Стикић.

У препуном храму  Светог великомученика Георгија  исповедило се и причестило свештенство архијерејског намесништва шидског. Исповедникје био протојереј-ставрофор Бранислав  Поповић.

Пре 13 година у овоме храму се окупило свештенство овог намесништва на Литургији пређеосвећених дарова и данас се поновила радост сусретања на торжественој Литургији. Прилика је током Часног поста да се и у малим местима сусретне свештенство и исповеди, али и чује и види како живе парохијани у томе месту, каква је то жива црква и сви њени христоносци. Бингула је управо пример за малу живу заједницу која се окупља око свог храма и свештеника оца Бранислава који се стара у свему  о својој пастви.

Током Литургије ученици су са вероучитељем, мастером теологије г. Сремцем отпевали песму Ко то удара тако позно, славећи првог српског Архипастира, учитеља и просветитеља, оснивача Српске Цркве и државе.  

По завршетку Литургије Његово Преосвештенство Владика се топлим речима духовног архипастира обратио братији свештеницима и верном народу.

Домаћин сабрања отац Бранислав Лукић се заједно са парохијанима, управом Црквене општине бингулске и попадијом са благочестивим женама, потрудио  да укаже несебичну љубав и гостопримство.

Током трпезе љубави по благослову Владике Василија, слово о Светоме Сави које је припремио за свештенство и верни народ прочитао је парох шидски, отац Милан Пршић.

„У години када обележавамо велики јубилеј 800 година аутокефалије наше помесне Цркве, пажња свих нас посвећена је том великом историјском догађају који се збио 1219. године. Из различитих историјских, канонских и догматских перспектива покушаваћемо да осветлимо и на најбољи могући начин схватимо величину и важност тога дела које је Свети Сава извршио за нашу Цркву и за наш народ. Међутим, да ли је Свети Сава само једна важна личност из наше историје, скривена испод талога осам дугих векова, неко ко је имао значаја само за људе своје епохе? Може ли се пак Светом Сави приступити као једној вечно живој, облагодаћеној личности, која нас и данас надахњује и руководи, или је он био „наставник и учитељ пута који води у живот“ само људима своје генерације? Другим речима, може ли Свети Сава, као једна историјска личност из 13. века, бити узор и идеал једном младом човеку у 21. веку?“ била је тема архипастирске поруке епархиотима Епархије сремске,

За трпезом Агапе  обратио се и исповедник свештенства Архијерејског намесништва шидског, отац Бранислав Поповић, говорећи како је за све потребна припрема па и за исоведника али и за оне који се исповедају:

„Данас је дан духовне смотре. Сви смо пред Лицем Божјим полагали рачуне животног битисања и опстојавања и онога за шта смо позвани као свештеници да чинимо у свом животном позвању. Благовољењем Божјим и благословом Преосвећеног владике Василија, моја недостојност се налази, ево већ десет година у улози духовника и исповедника свештеника Епархије сремске у разним намесништвима…

Не може се ниједна делатност обављати без припреме, а када је реч о духовном и узвишеном  издржавању и опстојавању, онда та припрема подразумева велику одговорност и велику бригу, како сопствену тако и заједничку.

Ако би ме ви и сви други питали у ове дане шта је најбоље и најцелисходније рећи и препоручити онима који доживаљавају и проживљавају ове дане, не могу никако и ништа друго да кажем не од себе и не своје, већ оно што је Господ Спаситељ, Искупитељ наш  говорио својим првим следбеницима и учитељима које је позвао на службу узвишену, апостолску, а то је: У свету ћете имати невољу, али не бојте се, ја надвладах свет.

Са пуноћом ових духовних речи, и ми се крепимо и утвђујемо у снази вере и познања вечних духовних вредности и оно што нас прати кроз наш живот…“

Круна данашњег сабрања била је данас приложена новчана помоћ сваке црквене општине Шидског намесништва за завршетак живописа цркве Свете Петке у Шидским Бановцима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *