Владика сремски Василије богослужио у Привиној Глави

Његово Преосвештенство Епископ сремски г. Василије служио је 31. марта 2019. године, на Крстопоклону недељу, свету Литургију у древном манастиру Привина Глава.

Саслуживали су игуман манастира Кувеждина јеромонах Варнава, протојереји-ставрофори Радослав Живанов и Ђорђе Воларевић, протојереј Бранко Денчић и ђакон Горан Власац.

Певницом су руководили протојереј-ставрофор Радомир Мишић, архијерејски намесник шидски, и проф. Карловачке богословије Јован Стојановић, а после Литургије у својим црквама у Беркасову и Бингули придружили су се и свештенослужитељи Бојан Цветковић и Бранислав Лукић.

Настојатељ манастирске обитељи јеромонах Макарије исповедао је верне који су се постом и молитвом припремали за свету тајну причешћа.

Братија и сестринство манастира, које тренутно броји осам искушеница, са благочестиви народом одговарало је на Литургији. Апостол је читао проф. Јован Стојановић.

-Када нам се учини да смо се уморили од поста, света Црква износи пред нас Часни крст да нам покаже снагу Онога који је на Крсту распет, умио га својом Крвљу, а који је од Крста начинио спасоносно оружје против сваког искушења и непомјаника који би да нас одвоје од Господа, беседио је, између осталог, владика Василије.

Манастир Привина Глава улази у шести век постојања. У манастиру је све уређено: првобитна црква, конаци, нови богослужбени објекти у порти и на обронцима изнад манастира. Види се велика брига за сваку стопу манастирске земље, а богослужења су свакодневна. За све који су на боготражитељском путу манастир је отворен од 7 до 20 часова.

Извор: Епархија сремска

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *