ИСПОВЕСТ БОГОСЛУЖИТЕЉА АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА СРЕМСКОМИТРОВАЧКОГ

На Литургији пређеосвећених Дарова коју  је у мартиначком храму Преноса моштију Светог оца Николаја служио Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије, у петак 29. марта на Светој тајни  исповести сабрало се свештенство и свештеномонаштво Архијерејског намесништва  сремскомитровачког. У молитвеном заједничарењу учествовали су вероучитељи намесништва и верни народ Мартинаца и околних места.

У порти светониколајевског храма подигнутог пре два и по века, свог духовног пастира, Владику сремског Господина Василија у име сабраних дочекали су архијерејски намесник протојереј-ставрофор Саво Ракита и домаћин, јереј Бранимир Чолић мартиначки парох . Након исповести намесничког свештенства коју је вршио протојереј-ставрофор Божо Совиљ богослужитељи и присутни благочестиви народ  примили су  Свету Тајну Причешћа.

Свети чин исповести свештенослужитеља  редовно се врши у дане Велике Четрдесетнице у нарочито покајној атмосфери Пређеосвећене литургије настале у првим вековима хришћанства. Обраћајући се окупљенима у храму и својој духовној пастви Епископ Василије између осталог је рекао: „ Света Четрдесетница је прилика да се нађемо лицем у лице са живим Богом у Светим  тајнама причешћа и исповести. То је највећи и најспасоноснији лек који можемо добити овде на земљи и зато се молимо да Бог прими искрене молитве за наша погрешења и наше спасење.  И сам Христос је постио 40 дана па се нечастиви дрзнуо да куша самог Бога а како ће тек нас овако слабе….  За то су ови дани Великог поста и  Литургија коју одслужисмо  пуни покајања и наше молитве за опраштање грехова“, истакао је Владика Василије подсетивши на 245 година дугу историју мартиначког православног храма и  јубилеј – 800 година аутокефалности српске цркве, уз најаву да ће свако архијерејско намесништво у Срему обележити овај јубилеј и да ће се наредне године цела епархија молитвено сабрати у манастиру Кувеждин, једином фрушкогорском манастиру посвећеном Светом Сави, месту на коме је испевана химна славном свецу -„српском Мојсију који је свом народу донео воду са извора живе воде“ , рекао је  Преосвећени владика сремски.

Молитвени сабор у Мартинцима окончан је заједничком трпезом љубави коју су уприличили домаћини.

Дејан Мостарлић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *