ДУХОВНИ РАЗГОВОРИ О ПРАШТАЊУ

У атмосфери духовних припема за Велики (Часни) пост  настављена је серија богоугодних  разговора и предавања које при храму Светог Великомученика Димитрија у Сремској Митровици организује протонамесник Радослав Радовановић.

Тема овонедељног душекорисног сабирања уприличеног после Свете литургије у малој сали Српског дома у Недељу праштања – 10. марта 2019. године, односила се управо на појам и значај праштања као једне од суштинских врлина и духовне обавезе сваког православног хришћанина. Размиљшање о праштању логички се надовезује на теме претходних сабрања на овом месту, попут разматрања  примера и дела  покајника или размишљања о делању наше савести.

“Праштење је најефикасније оружје које је Господ дао човеку у борби против зла” рекао је у уводном делу обраћања отац Радослав, подсећајући на грешну природу човека и његову потребу да за своје лоше поступке, мисли и дела затражи опроштај најпре од Бога, потом својих ближњих а неретко, мучен својом савешћу – и  од себе самог. “ Савест људи често је успавана, спаљена или умртвљена а Христос је управо страдао да би  пробудио и подигао нашу савест, наставио је прота Радослав. Моћ и снага опраштања објашњени су кроз њихову повезаност са осталим овоземаљским врлинама које треба да стоје на путу духовног усавршавања човека. На ову тему емитован је кратак и поучан филмски материјал заснован на истинитој причи о покајању, праштању и потпуном људском преображају.

Предавање о јеванђељским примерима праштања уз својеврстан резиме и објашњење значаја припремних недеља  пред  Велики пост одржао је и теолог Марко Јелисавац.

Дејан Мостарлић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *