Шидски Бановци – Обнова цркве Свете Петке

Парохија Шидски Бановци, заједно са парохијама Товарник и Илок, једине су црквене општине Сремске епархије са седиштем у Сремским Карловцима, а које се територијално налазе у Хрватској.
Милошћу Божјом и благословом Епископа сремског г. Василија обнова две стотина година старе цркве Свете Петке приводи се крају и биће још један бисер који се ниже на славу Господа, свих Светих и осам векова аутокефалности Српске Православне Цркве.
Старина храма и све молитве узнете у њему биле су иницијална каписла за почетак обнове храма. Протонамесник Никола Гвозденовић, који је у Шидским Бановцима од 2011. године, о томе и сведочи.
Прва средства за обнову цркве упутио је Епископ сремски г. Василије из епископског фонда, То су била почетна средства са којима се кренуло у обнављање двестолетне цркве Свете Петке.
За ову парохију која броји око деведесетак кућа, са петнаесторо деце у школи, односно 40 деце у целом селу, велики је труд и подухват нашег народа да црква Свете Петке заблиста у пуном сјају  у 2019. години.
 Село броји 220 становника којима се дугује велика захвалносзахвалностт за обнову храма, посебно за фрескописање.
Захваљујући ПИК-у чији је управитељ Раде Ралић, село живи од пољопривредне производње.Господин Ралић са породицом један је међу приложницима за обнову цркве, али и човек који је при руци свештенику Николи Гвозденовићу и помаже у свему што је потребно за обнову ове богомоље.
Божјом Промислом Васкрслог Господа и молитвама Преподобне мати Параскеве до сада је обновљен звоник, ускоро почиње малтерисање цркве, потом уређење фасаде. Биће урађена најсавременија громобранска инсталација. У току је фрескопис који се живопише већ како то бива према канонима наше Свете Цркве, али је он реалистичан. За фрескописање парохијани су се одазвали у овом малом месту где је већинско становништво српско и где се са другим народима одувек живело у миру и слози.
Приликом санирања цркве од влаге, њеног пресека и рађене хидроизолације, ( пред  прослављање двестогодишњице цркве) свесрдну помоћ пружио је начелник Општине Нијемци г. Вјекослав Бјелајевић.
У Архијерејском намесништву шидском када један брат гради, остала браћа хитају да му помогну.
Свака помоћ да се заврши обнова цркве Свете Петке у Шидским Бановцима је добродошла и може се упутити:
Црквена Општина Шидски Бановци
2500009-1102053229
(Адико банка Хрватска)
ИБАН  HR 33 2500 0091 1020 5322 9
контакт: Протонамесник Никола Гвозедновић 0600710 665
 
О цркви Свете Петке у Шидским Бановцима
 Црква датира из 1818. године. Иконостас је настао између 1836. и 1840. године. У претходном рату ова је црква била доста оштећена, изрешетана гелерима, звоник је био порушен, а кров пропао. Доста је страдала што се може видети и данас, тако да предстоји обнова и реконструкција. Трудимо се да ову светињу зановимо, да као што су наши парохијани пре двеста година, кренемо да је градимо и освежавамо да она поново заблиста. Последњу реконструкцију цркве имали смо пре 4 године када је уређен комплетан звоник, електрификација звона и санирање звона из претходног рата. До тада се звонило на једно звоно, које је било оштећено. Прошле године смо извршили изолацију капиларне влаге, пресецањем зидова цркве што је било један од најважнијих корака јер су зидови били руинирани и отпадали су делови малтера. Након сушења на реду је малтерисање, кречење, а затим и постављање ограде око светог храма.
Круна би била изградња Светосавског дома у порти, како би народ имао где да се окупи. Да се уз духовни и народски разговор окупимо око светиње да ово село васкрсне и у погледу наталитета и броја становника. Не само да ова светиња васкрсне јер ако светиња васкрсава без народа онда то није црква, народ је саставни део цркве – казује  парохшидскобановачки, јереј Никола Гвозденовић. (https://www.zvo.hr/izvor/0575c4f2c4b095a.pdf)
О Бановцима
Бановци се налазе на самој граници Хрватске са Србијом, 18 километара удаљени од Вуковара и 14 од Шида. Припадају Вуковарско-сремској жупанији и могу да се похвале добром саобраћајном повезаношћу јер кроз Бановце пролази и железница и магистрални пут  Винковци-Шид.
Овој парохији припада и засеок Винковачки Бановци у којем такође живе већином православни Срби.
Када се помиње место Шидски Бановци многи помисле како је место у Србији. Међутим, место је 7 км удаљено од границе и Товарника. Још постоји на железничкој станици табла Шидски Бановци и они који овде живе и даље кажу Шидски Бановци.
Зорица Зец

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *