UA-93122834-1

ЧАСОПИС СРПСКИ СИОН ИЗАШАО ИЗ ШТАМПЕ

Из штампе је изашао први број часописа СРПСКИ СИОН за 2019. годину. Поред Хронике Епархије сремске, те текста о 40 година архијерејске службе Епископа сремског Василија, часопис подсећа читалачку публику на великог Владику Макарија Ђорђевића, једног од претходних епископа Епархије сремске. У броју се може прочитати и текст о дворском манастиру Раковцу, који је остао познат као особито место подвига и монашког труда, али и као манастир који је у своје време Карловачкој митрополији и Српској цркви дао велики број знаменитих јерараха и служитеља. Број садржи обиље старих фотографија из фото-архиве Епархије сремске. Посебно је значајно то што је број издвојио у оквиру хронике и све оне догађаје који су на особити начин обележили прошлу, јубиларну 2018. годину. Следећи број се очекује у априлу месецу и биће посвећен 800-ој годишњици аутокефалије наше Свете цркве.
Редакција још једном захваљује свима који су учествовали у стварању новог броја часописа који представља историјско наслеђе нашег црквеног издаваштва.

УВОДНИК

Вратили смо се… Пуно дарова и пуно стрепњи… Сваки човек је дар, а највећи дар који је земља примила јесте Богомладенац, који нас је и ове године удостојио да се присетимо и проживимо тај сусрет и откријемо тај дар неба земљи, то предивно Дете, Богомладенца који нам се даровао како би његова љубав била мера и нашим животима на земљи. Зато Господ и на свакога од нас гледа као на дар, као на шансу, могућност да се пројави кроз нас Његова доброта и Његова љубав – Његов вечни живот у нама.

Пуно стрепњи – јер смо склони да свој дар за живот, за љубав, за вечност, за трајање, заменимо идејом да је живот наше власништво и да га поседујемо, да постанемо они који имају права, али који не живе даровима. Та и таква свест се нажалост изграђује све више код наше деце, па и код нас самих, јер смо постали бића неблагодарна, бића која траже права, а која све мање могу да схвате да треба да се дарују – не нешто од себе, већ себе да дарују.

Задатак друштва, родитеља и сваког појединца јесте да у овом времену, како код деце, тако и код својих ближњих развије осећај за љубав, који настаје једино онда када смо свесни да смо дар дат својим ближњим, да је наш живот дар и да се једино на такав начин можемо тргнути и пробудити из „ријалитија“ који нас, чини се, све више окружује.

Зато се надамо да ће и овај број нашег и вашег Српског Сиона, помоћи да сви заједно кренемо у сусрет Богомладенцу и једни другима, те да ће нас учесталост сусрета оплемењивати и чинити да у себи и код других развијемо, благодаћу Божјом, овај дар живота и љубави… или боље – живота у љубави.

Редакција

 

One thought on “ЧАСОПИС СРПСКИ СИОН ИЗАШАО ИЗ ШТАМПЕ

  1. Јован Степановић

    Помаже Бог поштовани,
    Искрено ме је обрадовала вест да је из штампе изашао први број часописа СРПСКИ СИОН. Међутим на вашој страници нисте навели цену. Молим да ми одговорите за исту и по могућности пошаљете први број поштом.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *