Припремне недеље за Васкршњи пост

Црква Преподобне мати Параскеве у Сурчину

Припремне недеље пред Васкршњи пост који ове 2019. године почиње 11. марта за све верне значе припремање за ишчекивање Васкрсења Христовог. Основни циљ поста јесте очишћење душе и тела од телесних и душевних страсти, као и прослављење Бога и његових светих. Васкршњи пост који је и строжији вернима даје прилику на подвизавање и поправљање, преумљење и покајање.

Прави пост, дакле, има две стране, телесну и духовну и састоји се како у уздржању од мрсне хране тако и у уздржавању од рђавих мисли, жеља и дела, умножавању молитава, доброчинстава и вршењу свих еванђелских врлина.
Тако је вернима и казивао протојереј Душко Ђеорђић који је началствовао светом Литургијом, у недељу 17. фебруара 2019. године,  у сурчинској цркви Свете Петке. Апостол је читао и за  певницом био јереј Страхиња Голијан. Архијерејски намесник земунски, протојереј-ставрофор Слободан Радојчић прислуживао је у олтару.
Хор Покров Пресвете Богородице који већ трећу деценију на богослужењима слави са христоносним народом Господа и све Свете, данас је дивним пјенијем увеличао ово свето литургијско сабрање.
Хор наступа 23. фебруара 2019. у 18 часова, заједно са хором Свети апостол Андреј Првозвани из Батајнице, на Академији за рестаурацију и консервацију Српске Православне Цркве (улица Краља Петра, Београд, преко пута Патријаршије).
Хуманитарни концерт је у знак сећања на прерано упокојеног студента ове Академије, драгог Димитрија.
Иначе, аудиција за пријем нових чланова за мешовити Хор Покрова Пресвете Богородице и  за дечји хор је у току и сви заинтересовани се могу пријавити сваке недеље после Литургије.
После свете Литургије, отац Душко је беседио о данашњем празнику и припремама за Велики пост, казавши да данашња јеванђељска прича о царинику и фарисеју треба да нам буде путеводитељ да се не узвисимо ни пред људима ни пред Господом као фарисеј, нити да говоримо као он, већ да се чистим срцем и мислима молитвено обраћамо Богу чинећи богоугодна дела Творцу свега света, ближњима и роду своме.
У сурчинској цркви Свете Петке богослужења су: јутрење у 8 ч, вечерње у 17 ч.
Света Литургија је недељом и празником у 9 часова. Петком у 17 ч. се чита Акатист Светој Петки, а недељом у 17 ч. Акатист Светом Нектарију.
У сурчинском насељу, у најмлађој цркви Епархије сремске посвећеној Светом апостолу Матеју, богослужења су: суботом у 17ч., света Литургија недељом и празником у 9 часова. Акатист Светом апостолу Матеју чита се сваке недеље у 17 часова.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *