Слава Патријаршијске винарије у Сремским Карловцима

Са 7,5 ха засада винове лозе већ неку годину по реду грожђе се претвара у вино којим располаже Патријаршијска винарија. И данас су Патријаршијиски подруми у Сремским Карловцима настављачи и баштиници знања и умећа прављења вина које је неговано неколико векова. Подруми се налазе у Старом двору, а виногради се налазе у околини Сремских Карловаца, на прелепим обронцима..

Патријарх Арсеније  IV Јовановић Шакабента (1737-1748) је уз јужно крило нове Архиепископско-митрополитске резиденције подигао капелу посвећену Божјем угоднику Трифуну. Градња је трајала од 1740-1742. године, а плоча која је сведочанство подизања храма налази се данас у улазном холу Старог двора, с обзиром да је капела страдала у пожару 1788. године. Сама чињеница да је црквица била посвећена светитељу заштитнику виноградара довољно показује колико је производња и продаја вина била присутна у економији становништва Сремских Карловаца и колико је Српска Православна Црква о њој бринула. (http://www.patrijarsija-puo.rs/istorija-vinarije/)

На дан Светог Трифуна, извршено је орезивање лозе у патријаршијским виноградима а потом је  у сали Патријаршијске винарије славски колач преломио протојереј Јован Милановић, старешина Саборне Николајевске цркве са јерејем Станком Лакетићем, иначе професорима Карловачке богословије.

Отац Јован је управнику Патријаршијске винарије  г. Лазару Маринковићу и запосленима пожелео срећну славу и да им заступник пред лицем Господњим, светитељ Трифун, подари снаге, воље и љубави да у свему остваре свој план и програм.

Патријаршијски подруми чувају, као и некада давно, врхунска вина: Патријаршијско црно, Патријаршијско бело, а ту су и дезернта вина од којих је сваако најпознатији бермет. Наравно, вино се производи и за богослужбене сврхе, као евхаристијски дар, јер од свих дела људских руку за настанак хлеба и вина треба уложити највише труда.

Године 2018. је Патријаршијска винарија први пут излагала на Новосадском  сајму и освојила  златну медаљу за Бермет (црвено вино), сребрну медаљу за Мерло а у овој години у плану је излазак и на један регионалан сајам у Словенији.

Сваки путник намерник може посетити Патријаршијски подрум радним даном од 8-16 часова,  а викендом од 10-16 часова.

Зорица Зец

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *