Светосавска посланица Епископа сремског Василија

ВАСИЛИЈЕ

ПО МИЛОСТИ БОЖЈОЈ ЕПИСКОП СРЕМСКИ ШАЉЕ ОЧИНСКИ БЛАГОСЛОВ И ПОЗДРАВ СВЕМУ СВОМЕ КЛИРУ И БЛАГОЧЕСТИВОМ НАРОДУ СРПСКОМ, СТАРЕШИНАМА НАШИХ СЛАВНИХ МАНАСТИРА, СЕСТРИНСТВУ И БРАТСТВУ И СВОЈ НАШОЈ ДУХОВНОЈ ДЕЦИ ПОЗДРАВОМ!

 

Ускликнимо с љубављу Светитељу Сави,

Српске цркве и школе Светитељској глави!

  

         Хришћанство вечито задржава својство новог – у сваком времену, јер стално препорађа људе, поново и поново.

Божји светитељи, које је Господ помиловао, стално делују у моралном и духовном препороду људи свих векова и времена.

Ево нас опет у заједничарству, за духовном трпезом Светог Саве, драга браћо и сестре.

Славимо га као светитеља, просветитеља, учитеља, чудотворца, као и оца Српске Православне Цркве, српског народа, његове културе, духовности, уметности, књижевности, његовог родољубља и патриотизма.

Славимо га као свог заједничког родитеља, који не само што је наше прадеде, деде и очеве духовно родио, већ непрестано духовно рађа нова поколења, из генерације у генерацију.

Свети Сава је надахнуо отачаство идеалима хришћанског патриотизма. Држава треба да буде отачаство – земља отаца. Држава отаца не сме да буде империја, јер где почива империја ту престаје отаџбина.

Док су остали Немањићи стварали и уређивали српску државу, архиепископ Сава је уређивао и обрађивао Српску Цркву, као душу народа и државе. Он је био најпозванији за тај посао, јер његов рад и историја нашег народа сведоче да је он најбоље знао душу и потребе свог стада. Наш народ није дао ни једну личност која би се у томе могла упоредити са првим српским Просветитељем.

„Он је најпре постао најмарљивији сабиратељ духовне и моралне снаге у себи, а потом постао највештији изразитељ те снаге, на широком плану народне историје“, каже Свети владика Николај.

Његов свети лик, „Милешевски Свети Сава је заиста богоносни отац, спиритуални лик неодољиве унутрашње моћи, неописан већ изражен сав у одушевљеном погледу очију које гледају зрачећи светлост“, каже академик Светозар Радојчић.

Постављајући темеље аутономије и аутокефалије Српске Цркве, као брижни отац и мудри дипломата, он није ни у ком случају цепао и распарчавао мистично тело Христово, већ га је светитељском љубављу и са веома ретком одговорношћу употпуњавао и пожртвовано сведочио, дарујући свом стаду драгоцени небески дар – богочовечанску заједницу. У њој су наши преци имали прилике да Господа исповедају и славе својим језиком, својим писмом и својом уметношћу, умноживши своје таленте до те мере, да су и данас вечито уграђени у сјајни мозаик духовног и интелектуалног стваралаштва једног старог европског народа.

На тим темељима, Свети Сава, драга наша духовна децо, изградио је величанствену институцију – нашу Српску Цркву, која траје ево, већ 800 година и надам се до вечности, надживевши многе силне владаре и моћне царевине, као и периоде зидања, разарања и обнављања, спасавајући душе својих верних и осветљавајући њихово и наше трајање исцељујућим јеванђелским истинама.

Под његовим благословом и мудрим руковођењем, немањићка Србија усвојила је теорију симфоничног односа Цркве и Државе. Као што се у човеку очитује и дејствује духовно и телесно биће, које Божијом вољом функционише у савршеној хармонији, тако је он спојио ове две институције у своме народу, Цркву и Државу.

Поред многих других плодова његовог живота и рада, Свети Сава је у највећој мери успео да „сабере чеда своја у јединство Духа“.

Данас је дан духовне смотре свих Срба, пред својим духовним оцем, дан наше искрене исповести и нашег духовног преиспитивања.

Понекад му се хвалимо својим успесима и врлинама. Некада му стидљиво указујемо на наше недостатке и мане. Често му се жалимо због својих невоља и болести. Знајте да нам је он утешитељ, учитељ и лекар, у свим немоћима и невољама. Зато будимо сасвим искрени пред њим.

Шта нам данас поручује Свети Сава?

Тешко би било у овако ограниченом времену поменути све поруке и поуке које нам свакодневно упућује Свети Сава. Свакако, међу његове најважније савете, спада и његова молба да будемо у јединству Духа, у вери својих отаца, да не буде раздора и свађе међу нама, да супружници буду искрени један према другом, да децу васпитавамо у светосавском духу, да се више ангажујемо у животу своје Цркве и да будемо праве патриоте своје Земље.

Поред свих невоља и неприлика које су нас снашле у времену у ком живимо, не предајте се безнађу и разочарењу.

Имамо разлога да се надамо бољим данима и срећним догађајима, ми и наша деца.

Дочекасмо 800. годишњицу аутокефалности наше свете Цркве. Наставља се обнова манастира Хиландара, увелико се улепшава храм Светог Саве на Врачару, обимни се радови одвијају на манастиру Кувеждину, посвећеном Светом Сави, у ком је испевана његова химна, прослављајући га широм Српства. Уведена је веронаука и враћен је Просветитељ и учитељ у наше школе.

Најпре је настојао да се у народу усади право хришћанство са својом дубоком етиком, са својим светлим моралом, са својом несебичном љубављу и својим верним истинама. Еванђелски квасац унео је у просвету и школство, књижевност и уметност, државотворство и друштвене односе. Дао је, такође, нову јеванђелску боју националној свести српског народа.

„Пружио си руке к Вишњему у молитвама неуморним, и сабрао си чеда своја заједно у јединству Духа, да познају Духа којим се крстише.“ (2. песма Канона)

Кроз сву призму лепоте и благослова Бога и Светог Саве, пожелимо сами себи да се и ми нађемо у апсолутној активи, учешћем у животу Свете Цркве. Данас, на дан Светог Саве, потребно је да се преслишамо и размислимо у каквој се атмосфери развијају и расту наша деца. Заузетост и презаузетост родитеља лишавају децу топлине и нежности.

Стога вас позивамо да, са изузетном пажњом и искреном преданошћу, у себи поново изградимо сећање на малога Растка Немањића, на хиландарског монаха и напослетку, на Светитеља Саву, који нам свима бива и остаје узор и пример чисте дечије љубави, преданог и пожртвованог служења, родитељског и очинског старања и јеванђелске жртве према ближњем.

Молимо се Светом оцу Сави да благослови наше породице, нашу децу, и да благодат Господа нашега Исуса Христа, љубав Бога Оца, уз присуство Светог Духа, да буде са свима Вама. Амин.

 

Епископ сремски

+Василије

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *