Живопише се црква Сабора српских Светитеља у Руми

На дан када наша Света Црква прославља Светог Максима Исповедника страдалника за Православље и Божјег угодника који је одбранио Православље од монотелитске јереси, величанственом Литургијом у једном од најмлађих Божјих домова Епархије сремске, у цркви Сабора српских Светитеља, началствовао је старешина ове цркве јереј Бранислав Мишковић уз саслужење ђакона Милоша Марјанца.

Темељи цркве су освећени године 2008. а прва Литургија је одслужена 6. фебруара 2001. Ову живу Цркву  верни испуњавају на свим богослужењима, одговарајући сви као један на Литургији, поред изузетне певнице састављене од мирјана.

Предивну светињу живопише Никола Ђуровић који је већ живописао неколико храмова у Епархији зворничко-тузланској, Архиепископији београдско-карловачкој и Жичкој Епархији. Завршен је олтарски део и у току је живописање куполе.

У својој проповеди, тумачећи данашње Јеванђеље, отац Бранислав је казивао о Божјем молитвенику Максиму Исповеднику чијим настојањем се одржао један сабор у Картагини а други у Риму. Оба сабора су анатемисала јеретичко учење монотелита. Страдање Максимово за Православље не да се описати: истјазаван од кнежева, обмањиван од прелата, пљуван од масе народне, тучен од војника, прогоњен, затваран, док најзад, са одсеченим језиком и руком, не би осуђен на доживотно прогонство у земљу Скитску, где је три године провео у тамници. Предао је душу Богу, 666. године.

Према тумачењу данашње јеванђељске приче, отац Бранислав је вернима поручио да Богу, Творцу свега света, узносимо непрестано молитве, јер:

„Бог је лек бесмртности, како учи Свети Максим Исповедник кога слави наша Црква, и који је живот свој положио за веру и истину Христову…“

Богослужења у цркви Сабора српских Светитеља у Руми су празником и недељом у 9 часова, суботом је света Литургија у 8 часова.

Јутрење је у 8 часова а вечерње богослужење сваког дана у 17 часова.

Средом се чита Акатист Светом Нектарију Егинском, са почетком у 17 часова.

Ову живу цркву чине две парохије, и други парох је јереј Вујадин Савић.

Зорица Зец

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *