Састанак Предстојатеља Руске и Српске Цркве

Његова Светост Патријарх српски Иринеј, који са посланством до 3. фебруара борави у Москви поводом обележавања деценије од устоличења Патријарха московског и све Русије Кирила, састао се 29. јануара 2019. године са предстојатељем Руске Цркве у Синодалној резиденцији у Даниловском ставропигијалном манастиру, забележило је Одељење спољних црквених веза Руске Цркве. Аудио запис који преноси инфо служба СПЦ је у наставку.

Патријарх Кирил се у разговору осврнуо на велике јубилеје Српске Цркве рекавши да “ови значајни датуми представљају уважену древност црквених институција које су се образовале у Српској земљи”.

“Разговараћемо и о даљим заједничким напорима коjи се тичу украшавања Храма Светог Саве”, навео је Патријарх Кирил који је истакао значану улогу Подворја СПЦ у Москви, као и Подворја Руске Цркве у Србији, захваливши се Епископу моравичком Антонију на бризи коју Српска Црква пружа Подворју у Београду.

“Ми се увек молимо за нашу браћу и сестре на Косову и Метохији, знамо да Косово и Метохија има изузетну историјску и духовну улогу у животу српског народа и разумемо да није лако свакоме ко зна историју Српске Цркве и Србије да сагледа ту лошу ситуацију која се дешава на тој територији. Али Господ води наше Цркве кроз искушења и, можда баш због тога, ви као нико други, разумете нашу бол према ситуацији која се дешава у Украјини”, навео је Свјатјејши Патријарх Кирил који је рекао да се “ови догађаји могу назвати везе једног ланца, јер је покушај поделе тенденција да се ослаби моћ Васељенског Православља”.

Патријарх Иринеј је између осталог заблагодарио Патријарху Кирилу на томе што Руска Црква помно прати догађаје на Косову и Метохији и додао да је то што се данас тамо дешава наша велика рана. “За нас је Косово и Метохија света земља натопљена нашом крвљу”, казао је Патријарх Иринеј и додао да су “корени свега што има највеће значење у нашој историји и култури на Косову и Метохији”. “Ми радимо све што је могуће како бисмо се заштитили од напада. Велике наде полажемо на братску Русију и на Вас, Ваша Светости. Надамо се да ћемо благодарећи и Вашем доприносу заштити Косову и Метохију”, рекао је Свјатјејши Патријарх Иринеј.

Патријарх Иринеj је такође изразио став СПЦ у вези са црквеном кризом у Украјини. “Ово је велико искушење за Православље уопште. Нажалост, то није канонско или црквено питање, већ дело чисте политике, али то је озбиљан проблем за који мора да се читава Православна Црква заузме и реши. Ово наше сабирање у Москви је прилика да о томе поразговарамо и да видимо шта треба даље да урадимо. Не смемо да затворимо очи пред таквим питањем и проблемом”, рекао је Свајтјејши Патријарх Иринеј.

Извор: текст и фото – Моспат.ру

https://mospat.ru/ru/2019/01/29/news169660/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *