Хиландар прославио ктиторску славу – Светог Саву

У Светој царској српској лаври Хиландар свечано је прослављена ктиторска слава, празник Светог Саве Српског, који је заједно са својим оцем, Стефаном Немањом – Преподобним Симеоном Мироточивим, основао српски Хиландар 1198. године, на Светој Гори Атос. Торжествена служба је започела у суботу увече, празничним и свеноћним бдењем. На крају службе, служена је Света Литургија, након које је уследила трпеза љубави. Благодарећи оцу Доситеју Хиландарцу, доносимо звучне записе (на крају ове вести) беседа игумана манастира Хиландара, Високопреподобног архимандрита г. Методија и Високопреосвећеног Архиепископа катарског г. Макарија (Јерусалимска Патријаршија).

Поздрављајући архијереја Макарија, игуман Методије је у беседи током трпезе љубави казао да је драги гост дошао по тајанственом позиву Светога Саве који је и сам два пута путовао у Јерисалим где је био дочекиван са Љубављу и одакле је донео велике светиње и благослове. Игуман Методије је указао да “пример живота Светог Саве јесте пример за нас, а то је следовање вољи Божјој”.

Владика Макарије који службује у Катару, а који одлично говори српски језик, обратио се затим за трпезом љубави у Хиландару. Архијереј је деведесетих година студирао у Београду и као клирик решио да остане у Србији у тим тешким временима за српски народ да помаже. У беседи је казао: “Захвалан са Господу, Богородици и Светом Сави што смо, са благословом Јерусалимског Патријарха, имали прилику да из далеког Катара дођемо на вашу славу, на томе што сам имао прилику да служим у Хиландару. Хвала за гостопримство и Љубав и што чувате ову светињу где имамо прилику да се препородимо духовно. Молим Вас да у Вашим светим молитвама не заборавите наше братство чувара Светог Гроба Господњег и братство Манастира Светог Саве Освећеног, као и наш народ и свештенство које живи на Истоку, тамо где је Господ изабрао да се роди на земљи и да се вера и монашки живот и први манастири одатле прошире”. Још је Архиепископ Макарије истакао: “Сви смо сабрани око Васкрсења Господа и то нас сједињује у свим крајевима Земље, без обзира на карактеристике које носимо”.

Фото: кољиво принето у Хиландару у славу Господа и Св. Саве на Савиндан ове, 2019.

Следи звучни запис беседа Игумана Методија и Архиепископа Макарија:

Извор: Радио Слово љубве

http://www.slovoljubve.com/cir/Newsview.asp?ID=18245

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *