СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА, ОСВЕЋЕЊЕ ВОДЕ И БОГОЈАВЉЕНСКО ПЛИВАЊЕ НА САВИ У СРЕМСКОЈ МИТРОВИЦИ

Празник Богојављења – крштења Господа Исуса Христа у реци Јордану, молитвено је прослављен у храму Светог архиђакона и првомученика Стефана у Сремској Митровици Светом архијерејском Литургијом којом је, уз саслуживање сремскомитровачког свештенства, началствовао Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије. После чина Великог водоосвећења литија свештенства и верног народа предвођена Епископом Василијем спустила се на обалу реке Саве где се пуних двадесет година одржава традиција  богојављенског пливања за Часни крст, која је ове године окупила безмало стотину пливача и мноштво заинтересованих посматрача.

У својој пастирској беседи Његово Преосвештенство Епископ Василије подсетио је на чудесни догађај који се догодио пре два миленијума када је пророк и претеча Гоподњи Јован на реци Јордану најпре духом спознао а потом и свима нама показао Спаситеља света, друго лице Свете Тројице. Владика Василије говорио је о исцелитељској снази Свете богојављенске водице наводећи пример божанског исцељења Светог Варнаве Исповедника, беочинског светитеља који је од опаке болести у својој младости излечен чудотворном богојављенском водицом коју му је из острошког манастира донела мајка.

Владика сремски није скривао радост због чињенице да се традиција пливања за Часни крст, на обали реке Саве у Сремској Митровици, одржава пуне две деценије. Овогодишња торженствена прослава јављања Свете Тројице била је прилика да владика Василије орденом Светог Арсенија Сремца одликује Драгана Сабљова, председника Свебор клуба „Свети Димитрије“, који је свих ових година активни организатор богојављенског пливања на савској обали, испред древног митровачког храма Светог Стефана.

Благочестиви народ је узевши освештану воду која се у кућама православних хришћана чува током целе године и дарује исцељење и заштиту од нечистих сила, посматрао како уз појање празничног тропара више од деведесет пливача, међу којима и седам девојака, плива према Часном крсту спуштеном у реку Саву. Сходно исконским витешким манирима приликом уласка у воду мушки учесници манифестације дали су предност присутним пливачицама. Победником богојављенског пливања ове јубиларне празничне године сматрају се сви учесници.

У организацији и покровитељству овог традиционалног догађаја поред Српске Православне Цркве учествовали су и Свебор клуб „Свети Димитрије“, односно град Сремска Митровица.

Текст: Дејан Мостарлић

Фото: Јова Васиљевић, Драган Милаковић и Дејан Мостарлић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *