Богојављење свечано прослављено и у Руми

У суботу 19. јануара 2019. године, на празник Богојављења, у храму Силаска Св. Духа на апостоле у Руми, служена је Света Литургија с почетком у 09,оо часова. Литургијом је началствовао старешина храма јереј Душан Вишекруна, а саслуживали су му архијерејски намесник и парох румски протојереј Сретен Лазаревић, пензионисани парох Буђановачки протојереј – ставрофор Рајко Цабунац, румски ђакон Милош Марјанац и мноштво верног народа, који се, као и сваке године на овај велики празник, окупи у храму у великом броју.

Након Свете Литургије обављен је чин Великог водоосвећења, а затим је освећена вода подељена присутном народу. Вода освећена на Богојављење, чува се у дому сваког православног хришћанина и користи током целе године.

Више стотина Румљана се после Литургије запутило ка језеру Борковац како би дало моралну подршку и испратило традиционално пливање за Часни крст, које се осму годину заредом одржава у организацији Спортског савеза Општине Рума и Српске православне црквене општине Рума. Покровитељ догађаја је и ове година била Општина Рума.

Традиционалним поздравом „Бог се јави! Ваистину се јави!“ свечано је означен почетак прославе великог хришћанског празника Богојављења, а након освештања воде од стране румског свештвенства, уследило је пливање за Часни крст, у коме је учествовало 35 одважних пливача. Прва до крста стигла је млада Сара Евђенић (2006. годиште) из Краљеваца, а одмах иза ње, најбржи пливач био је Филип Тодић из Врдника.

Сарин брат Стефан (2006. годиште) другу годину заредом је најмлађи учесник Богојављенског пливања на Борковачком језеру. Сара, Филип и Стефан су награђени од Општине Рума са по 10.000 динара, а сви учесници су од Спортског савеза Општине Рума и Српске православне црквене општине Рума добили дрвене крстове и благодарнице. Архијерејски намесник румски протојереј Сретен Лазаревић је у име СПЦО Рума, победницу даривао и златним крстом.

У прилогу можете послушати беседу с Литургије и обраћање организатора с језера Борковац.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *