Богојављење у Бечмену и пливање за Часни Крст

Данас, када наша Света Православна Црква прославља дан јављања Тројединог Бога Људима, Бога у три Лица. Друго Лице Свете Тројице – Господ Исус Христос крштава се на реци Јордану до Светог Јована, претече и крститеља.

Овим је почео празник Богојављења становницима питомог сремског села, Бечмена. Окупљени око своје Мајке Цркве, у храму Светог Саве у Бечмену, христоверни народ је са свештенством учествовао срцем и душом у молитви, одговарајући у глас, као један, на торжественој Литургији која је почела у 9.30 часова.

Светом Литургијом началствовао је прота Мирослав Вујић уз саслужење протојереја Душка Ђеорђића, пароха сурчинског, док је певницом руководио старешина бечменског храма отац Немања Бошковић.

На божанственој Литургији били су присутнии  и пријављени пливачи за Часни Крст.

После Литургије прота Мирослав Вујић је вернима честитао данашњи празник богојављења и позвао све да се радују:

„Радујмо се после свете Литургије овим молитвама, химнама Богу, јер, каже се на реци Јордану, Бог се објавио – Отац, Син и Дух Свети… Трећи је миленијум како се радујемо, ту радост додајемо нашим празницима и светитељима, Божјим угодницима који стоје пред Лицем Божјим и за нас се Богу моле.  Зато и данас, молитвама вашим којима помажете свештеницима када уздижу руке ка Господу, нека балгослов и помоћ буде за ваше укућане, децу, ученике, студенте, путнике, раднике, све који су на тешким радовима, одговорним дужностима. Да нас Бог сједини у јединству наше Православне вере и Светога Духа.

Домаћину нашем, оцу Немањи, честитам празник, честитам и целој општини сурчинској, да Бог да мир, напредак и просперитет нашој држави и свим нашим људима.“

После свете Литургије заједничким молитвама је извршено Велиководоосвећење.

Као што је некада велика поворка народа из града Јерусалима и других места Палестине хитала на позив Светог Јована: Покајте се, јер се приближи Царство небеско (Мт 3,2) тако је данас народ Бечмена, Сурчина, Јакова, Петровчића и Бољеваца  у Богојављенској литији од храма Светог Саве хитао ка Бечменском језеру где је за подне заказано пливање за Богојављенски крст.

Величанственој литији су прилазили становници овога села, певале су се песме и тропари, химне, песме посвећене Светом кнезу Лазару и Косову и Метохији. На литији се прикључио и јереј Ненад Катић старешина храма у Петровчићу.

Тачно у подне најавом седмог по реду, већ традиционалног пливања за Часни Крст у Бечмену, неколико стотина људи заузело је своја места како би здушно бодрили пливаче у леденом Бечменском језеру. За потребе пливања, очишћен је део језера од леда.

Богојављенску беседу на језеру прочитао је протојереј-ставрофор Драган Гвозденовић, старешина храма Свете Петке у Бољевцима, Доносимо део:

 Покајте се јер се приближи царство небеско, ове речи су главна мисао у проповеди Јовановој. Његова мисија се састоји у томе: да припреми пут Господњи; да поравна стазе Његове.

Зато је категорички тражио од присутних суграђана својих, да се покају и покажу плод свога покајања, јер је битан услов за дочек и пријем Месије: чисто срце, и као очишћени да прихвате Спаситеља и доживе и они, као Јован Боговиђење и Богојављење.

И нама Свети Јован упућује данас позив Покајте се. Он тражи да и ми припремимо пут свој; да очистимо стазе срца свога од рђавих помисли и штетних жеља; да избацимо сва рђава дела нагомилана у души нашој. Тиме ћемо да приправимо пут да би Господ несметано могао да се усели у душе наше. На тај начин би доживели да у срцу и души својој осетимо присуство Свете Тројице и духовно доживимо Богојављење.“

Након молитве за освећење воде коју је прочитао прота Душко Ђеорђић, пливачи су изговорили заклетву и потом притупили пливању за Часни Крст.

Ове године се пријавило 40 учесника и по други пут је пливао параолимпијац Душко Сретеновић прошлогодишњи освајач Часног Крста, најстарији пливач Рајко Здјелар који има 72 године, као и Владимир Броћета европски јуниорски шампион у кик-боксу за 2017.годину.

Осим њих учешће су узели и волонтери Црвеног крста Србије, чланови Националног тима за деловање у несрећама, а већину учесника чинили су пливачи са територије Градске општине Сурчин.

Најбржи до Богојављенског Крста био је данас Петар Ђорђевић из Београда.

Пригодне награде уручио је председник Оптшине Сурчин г. Стеван Шуша.

Организатор манифестације је поред наше Свете Цркве, Културни центар Сурчин, уз подршку Градске општине Сурчин, ЈП Сурчин и Јавног предузећа за спорт и рекреацију Сурчин.

З. Зец

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *