У СРЕМСКОЈ МИТРОВИЦИ ПОЧЕЛИ “ДАНИ РУСКЕ КУЛТУРЕ”

У организацији Историјског архива “Срем” у периоду од 15. до 25. јануара 2019. године у Сремска Митровица је домаћин “Дана руске културе”. Ова вишедневна културна манифестација која се одржава другу годину за редом свечано је у сали Музеја Срема отворена у  уторак 15. јануара. Том приликом присутној публици, поред в.д. директора Историјског архива “Срем” Дејана Уметића, обратили су се Зоран Мишчевић, помоћник Начелника за културу, спорт и омладину Града Сремска Митровица и Мирослав Шпановић, председник Одбора за безбедност Скупштине АП Војводине. Пригодне текстове казивали су митровачка књижевница Мирјана Марковић и проф. Маргита Вујовић док је за музички део програма био задужен црквени хор “Свети Сава” који делује при сремскомитровачком саборном храму.

Наредног дана, 16. јануара у истом простору уприличено је предавање проф. др Ђуре Хардија историчара са Филозофског факултета у Новом Саду на тему “Српско-руски односи у средњем веку” уз музички наступ Александдра Цигановића. На дан нациналног празника Русина 17. јануара приређено је културно – уметничко вече “Русински дан”.

У наставку манифестације промоције достигнућа и вредносту руске културе и историје која има изгледе да постане  традиционална, очекују се планирани наступи ученика митровачке музичке школе “Петар Кранчевић”, извођења хорова и пијаниста, дружење са песницима,  промоција филма “Откривање Кремља : Музеј”, вече са глумицом Иваном Жигон, обележавање дана руске националне мањине, представљање “Руског дома” са темом “Школовање стипендиста у Русији” и “Час руске културе” у организацији митровачких, шидских и румских гимназијалаца. За викенд 2. и 3. фебруауа 2019. године  планирана је изложба руских и осталих европских раса голубова.

Текст: Дејан Мостарлић

Фото: Слободан Никшић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *