ОДРЖАНО ПРЕДАВАЊЕ ДР БОРИСА СТОЈКОВСКОГ У ШИДУ

Дана 11. јануара текуће године, у организацији Православне парохије Батровци, а коју води јереј Борис Фајфрић, у шидској бибилотеци ,,Симеон Пишчевић“ је одржано  предавање на тему Свети Сава и аутокефалност, поводом прославе јубилеја 800 година аутокефалности СПЦ, а које је одржао др Борис Стојковски, доцент на Филозофском факултету Универзитета у Новом Саду.

По доласку у Шид, професор Стојвски је, пре предавања, обишао манастир Привину Главу и разговарао са игуманом оцем Макаријем. Затим је у Шиду обишао Галерију слика ,,Сава Шумановић“, Храм Светог оца Николаја и Ризницу архијерејског намесништва шидског. Потом је обишао Храм Светог пророка Илије у Илинцима, у коме су осликани фрушкогорски мученици и Свети Иринеј Сирмијумски, што овај храм чини јединственим у православноме свету, а што је потврдио и др Борис Стојковски. Ови ранохришћански мученици на подручју Срема су осликани на иницијативу јереја Бориса Фајфрића, док је службовао у Илинцима. Након обиласка илиначког храма, професор је обишао Храм Светих апостола Петра и Павла у Батровцима, не скривајући своје одушевљење лепотом реке Босута и дестинације храма.

После обиласка шидских знаменитости, др Борис Стојковски је одржао предавање у шидској библиотеци са почетком у 18 часова. Он је у кратким цртама изложио политичке прилике које су владале пре и за време живота Светог Саве. Затим је објаснио на који начин је Сава дошао до аутокефланости и какав значај је она имала за тадашњу Српску цркву и касније. Своје предавање је заокружио развитком култа Светог Саве међу српским народом и код осталих православних народа, као и код римокатолика, посебно код Хрвата. По завршетку предавања, слушаоци су прилазили професору честитајући му на успешном предавању и разговарали са њим.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *